Boerderij, Hofstraat 36 Den Oever

Boerderij, Hofstraat 36 in Den Oever

Voormalige stolpboerderij van het afgeleide Noord-Hollands type, thans horecagelegenheid, in aanleg waarschijnlijk I8e eeuws; in 1830 is de huidige vorm reeds op de kadastrale kaart herkenbaar. De vroegste, bewaard gebleven, acte van eigendomsoverdracht dateert uit 1862. Oudere actes zijn door brand verloren gegaan. Het pand is gesitueerd nabij de dorpskern van Den Oever aan de noordzijde van de Hofstraat. ’

Omschrijving

Net gebouw is opgetrokken uit gele baksteen, gemetseld in kruisverband, onder dak, bedekt met riet, met uitzondering van de drie spiegels en onderste dakstroken op de westelijke, zuidelijke en oostelijke dakvlak waar zwart geglazuurde Friese golfpannen zijn toegepast. De straatgevel (zuid) bevat van links naar rechts een zesruits schuifraam (drie ruiten breed bij twee ruiten hoog], een negenruits schuifraam, en twee zesruits schuiframen. De rechterzijgevel (oost) bevat een ingang met bovenlicht, links en rechts geflankeerd door een negenruits schuifraam. In de linkerzijgevel (west) zijn opgenomen van links naar rechts een ingang, een vierruits venster, een halfrond raam, en een vierruits venster. Aan de noordoosthoek van het pand is een kapelhuis aanwezig onder een rieten zadeldak dat zich uit het noordelijk dakvlak van de stolpboerderij heeft verheven. Net kapelhuis heeft een voorschot bestaande uit verticale houten delen, een luik en een versierde houten makelaar. In de noordelijke gevelwand is ter plaatse van het kapelhuis een ingang, voorzien van een bovenlicht met gietijzeren levensboom, aanwezig. Overigens bevat de noordgevel een zesruits venster en een dubbele darsdeur, welke ten behoeve van de benodigde hoogte iets is teruggeplaatst.

Waardering

De voormalige stolpboerderij, thans horecagelegenheid, is van architectuurhistorische waarde omwille van:

  • de gave hoofdvorm, gevelindeling en detaillering;
  • het materiaalgebruik;
  • de situering als voormalig agrarisch bedrijf binnen de bebouwde kom van Den Oever, welke voornamelijk bestaat uit visserswoningen.

Net pand is van sociaalhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een voormalig agrarisch bedrijf binnen een dorpsgemeenschap welke zich voor haar broodwinning voornamelijk richtte op de visserij..

Contact

Publieksbalie

Molenvaart 67​
1761 AB Anna Paulowna
t: 088-321 5000
f: 088-321 5999

Openingstijden

Vragen?

Gebruik het contactformulier

Postadres

Postbus 8
1760 AA Anna Paulowna

Hollands Kroon in social media