Boerderij, Oosterklief 6 Hippolytushoef

Boerderij, Oosterklief 6 Hippolytushoef

Boerderij van het Wieringer type bestaande uit een hoog schuurgedeelte met nokrichting noord-zuid, en een laag woon en stalgedeelte met nokrichting oost-west- De zuidzijde van de schuur sluit ongeveer ter halve breedte aan het woon- en stalgedeelte aan. Het woongedeelte en de schuur werden in l883 gebouwd. In l90l werd de oost-west as verlengd door de bouw van een koestal. De boerderij is gesitueerd in agrarisch gebied aan de oostzijde van een stuwwal te midden van hoog opgaand geboomte en vormt een onderdeel van het buurtschap Oosterklief. Het woon en stalgedeelte is één bouwlaag hoog opgetrokken uit gele Baksteen, gemetseld in halfsteens verband. order een zadeldak van deels rode Hollandse pannen en rode Friese golfpannen. De topgevel aan westzijde is gesloten en heeft een houten voorschot en twee rechte windveren. De oostelijke topgevel beeft een ingang met bovenlicht, met links daarvan een zesruits schuifraam, in de geveltop een dubbel- deur luik met lichtopeningen. en twee-rechte windveren. De zuidgevel bevat van links naar rechts een negenruits schuif- raam, twee zesruits schuiframen, een negenruits schuifraam, een ingang voorzien van een deur met gietijzeren sierrooster, en een negenruits schuifraam. Alle vensters zijn voorzien van luiken.

De noordzijde van het woongedeelte heeft een kleine lichtopening. Bij de aansluiting met de schuur is een huisje met sanitaire voorziening gemetseld. De noordzijde van het stalgedeelte bevat drie halfronde stalramen. De schuur opgetrokken uit gele baksteen in hoofdzakelijk half- steens verband, onder schilddak, bedekt met rode Friese golf- pannen en aan de westzijde een gedeelte golfplaten. De hoge oostwand is hoofdzakelijk opgetrokken van zwart geteerde, gepotdekselde houten delen met grote schuurdeuren en twee hooi- luiken. Het bakstenen gevelgedeelte aan de noordoost hoek bevat een zesruit schuifraam met luiken.De noordgevel heeft twee vierruits vensters met daartussen een ingang. Aan de noordwesthoek staat een schoorsteen. De westgevel bevat van links naar rechts een vierruits venster, een ingang, en twee vierruits vensters. Het interieur van het stalgedeelte bevat een koestand, een grup, en een looppad bestraat met gele baksteen. De gootsteen aan de zuidwesthoek is aan twee vlakken betegeld. Het oostelijk gootsteenvlak telt drie mogelijk l7de eeuwse, blauwe leemtegels zonder hoekfiguren, twee onbeschadigde witte tegels, en een tegeltableau bestaande uit vier blauwe tegels voorstellende een steigerend paard voor een wolkenhemel en een boeren- hofstede. Het noordelijke gootsteenvlak telt zeven, mogelijk l7de eeuwse, blauwe bloemtegels zonder hoekfiguren (alle meer of minder beschadigd), een onbeschadigde witte tegel, en een tegeltableau bestaande uit vier blauwe tegels voorstellende een steigerend paard voor een wolkenhemel en het gedeelte van een dorpsbebouwing.

Redengevende omschrijving

De boerderij is van architectuurhistorisch belang:

  • a. als één van de qua gaafheid als zeldzaam geworden voorbeeld van het Wieringer boerderijtype;
  • b. omwille van detaillering en vrijwel authentieke materiaalgebruik, gevelindeling en detaillering en materiaalgebruik. Van kunsthistorische waarde aan de gootsteen in de stal zijn de tegeltableaus en bloemtegels. Het pand is van sociaalhistorische waarde

Contact

Publieksbalie

Molenvaart 67​
1761 AB Anna Paulowna
t: 088-321 5000
f: 088-321 5999

Openingstijden

Vragen?

Gebruik het contactformulier

Postadres

Postbus 8
1760 AA Anna Paulowna

Hollands Kroon in social media