Landhoofden, Weereweg Lutjewinkel

Landhoofden Weereweg in Lutjewinkel

Twee aan de zuidoostzijde van de Weereweg en ter weerszijden van de langs deze weg lopende sloot gelegen landhoofden, gebouwd in 1897-1898 in opdracht van de NV Stoomtramwegmaatschappij "West-Friesland" als onderdeel van de stoomtramlijn Wognum - Schagen, die vanaf de opening op 30 oktober 1898'tot 1 februari 1930 in gebruik is geweest. De brug tussen beide landhoofden is verdwenen. Het tracé van de tramweg, in de. richting van Lutjewinkel afbuigend en richting: .Barsingerhorn rechtlijnig, is nog herkenbaar in het landschap. In 19.85 werd op initiatief van. de Stichting "Historisch Niedorp" aan de zuidoostkant van de brug 30 meter spoorlijn gereconstrueerd.

Omschrijving

Twee landhoofden van 2,16 bij 3,78 meter (lxb) opgetrokken in rode machinale baksteen in kruisverband ..met platvolle voeg, met aan de stootzijde een iets smallere en lagere uitbouw van 44 cm, voorzien van in koppenverband gemetselde kwartronde hoeken afgedekt met hardsteen. Op de uitbouw zijn twee ijzeren voetplaten aangebracht rustend op ingemetselde hardstenen blokken. Elke voetplaat heeft twee staande pennen waarmee de brugliggers bevestigd waren. De zijkanten van beide landhoofden zijn opgetrokken tot lage borstweringen voorzien van hardstenen hoekblokken.

Waardering

De landhoofden zijn van cultuurhistorische waarde als zeldzaam en gaaf bewaard gebleven restant van een laat 19de-eeuwse tramweginfrastructuur op het platteland van Noord-Holland.

Contact

Publieksbalie

Molenvaart 67​
1761 AB Anna Paulowna
t: 088-321 5000
f: 088-321 5999

Openingstijden

Vragen?

Gebruik het contactformulier

Postadres

Postbus 8
1760 AA Anna Paulowna

Hollands Kroon in social media