Transformatorhuis, Lutjewinkel

Transformatorhuis in Lutjewinkel

In 1931 naar ontwerp van het Provinciaal Elektriciteitsbedrijf van Noord-Holland (PEN) te Bloemendaal als gebouwd TRANSFORMATORSTATION. Het transformatorstation staat in het open polderland van de Groetpolder aan de noordoostzijde van de Groetpolderweg. Dit type transformatorstation is tussen 192^ en circa 1935 veelvuldig door het PEN als standaardstation gebouwd.

Omschrijving

Op vierkant grondplan staand transformatorstation bestaande uit één bouwlaag onder platte, aan alle zijden overkragend, zeer flauw hellend tentdak met centrale betonnen ontluchtingskap en een bitumineuze dakbedekking. Het dak is uitgevoerd in gewapend beton, waarvan de rand later werd voorzien van een houten lijst met mastiekkraal (in 1987. vervangen door aluminium daktrim). Het horizontaal gelede muurwerk is tot circa twee derde van de hoogte opgetrokken in vlakke staalblauwe Limburgse klinkers, gemetseld in halfsteensverband. De bovenzijde van het muurwerk, een soort terugliggende fries, heeft ‘aan alle zijden rode machinale plavuizen type Tiglia (0.16x0:16x0.03M) met smalle voorliggende strippen van grijze plavuizen Tiglia (0.16x0.06x0.03m) en daaronder een matzwart verglaasde raamdorpelsteen met daaronder een bakstenen rollaag. De voorzijde (ZW) heeft als bijzonderheden dat zich hier een links en een rechtsdraaiende ijzeren deur (sinds 1994 aluminium) bevinden en dat het baksteen penant tussen de deuren is gemetseld in halfsteensverband. De deuren lopen door tot aan de rollaag. Ter decoratie heeft het muurwerk de voor het PEN kenmerkende tegels met voorstellingen van een haan en een hond. Rechts in de voorgevel de tegel met de haan, in de rechterzijgevel de tegel met de hond.

Waardering

Het transformatorstation is van belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard voorbeeld van utiliteitsbouw volgens een standaardontwerp met hoge esthetische kwaliteit. Het transformatorstation is voorts van belang als voorbeeld uit de geschiedenis van de elektriciteitsvoorziening op het platteland van Noord-Holland. Van dit veelvuldig voorkomende type trafostation is als tweede voorbeeld een vrijwel identiek exemplaar aan de Biezenweg in Santpoort-Zuid provinciaal beschermd.

Contact

Publieksbalie

Molenvaart 67​
1761 AB Anna Paulowna
t: 088-321 5000
f: 088-321 5999

Openingstijden

Vragen?

Gebruik het contactformulier

Postadres

Postbus 8
1760 AA Anna Paulowna

Hollands Kroon in social media