Dorpscafé, Dorpsstraat 173, Nieuwe Niedorp

Dorpscafé, dorpsstraat 173, Nieuwe Niedorp

Dorpscafé genaamd De Rode Eenhoorn, gelegen aan de zuidzijde van de Dorpsstraat en zeer waarschijnlijk in oorsprong daterend uit omstreeks 1600.
Het pand is gebouwd op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit rode, klein formaat baksteen in kruisverband met hoge gecementeerde plint en bestaat uit een kelder, een verdieping en een hoog opgaand schilddak met nok evenwijdig aan de Dorpsstraat en bedekt met zwarte Hollandse pannen. Het voordakschild is in het midden uitgebreid met een kap, welke oorspronkelijk in het verlengde van de voorgevel was afgesloten met een houten halsgevel.

Deze topgevel is omstreeks 1900 vernieuwd en verlaagd, afgesloten door een gootlijst waarboven het dak is afgewolfd. De voorgevel (noord) bevat van links naar rechts: een deur met bovenlicht en drie schuiframen waaruit de oorspronkelijke verdeling in negen ruiten helaas is verwijderd. In het midden van de gevel bevindt zich op straatniveau een kelderraam met ter weerszijden een 17de-eeuwse muuranker. De rechter zijgevel (west) had oorspronkelijk twee schuiframen, waarvan het rechter helaas door een moderne deur met bovenlicht is vervangen. Onder het bewaard gebleven raam bevindt zich een 17de-eeuwse muuranker. De aanbouw achter het pand, een voormalige kolfbaan, is ingrijpend verbouwd.

Het pand is van architectuurhistorische betekenis:

  1. vanwege de ouderdom: vroeg 17de-eeuwse oorsprong, waarvan onder meer de hoofdvorm, het metselwerk, de muurankers, de deur- en vensterindeling en de balklagen in het interieur bewaard gebleven zijn;
  2. omwille van het feit dat het pand tot op heden (1988) de oorspronkelijke functie - dorpscafé - behouden heeft;
  3. vanwege de beeldbepalende situering in het midden van een wegdorp met vaarsloot waar-Jan de structuur goed bewaard gebleven is.

Het pand heeft sociaalhistorische betekenis vanwege de belangrijke plaats die het dorpscafé door de eeuwen heen in het sociaalmaatschappelijk leven in een dorpsgemeenschap heeft ingenomen.

Contact

Publieksbalie

Molenvaart 67​
1761 AB Anna Paulowna
t: 088-321 5000
f: 088-321 5999

Openingstijden

Vragen?

Gebruik het contactformulier

Postadres

Postbus 8
1760 AA Anna Paulowna

Hollands Kroon in social media