Dorpsstraat 197 te Nieuwe Niedorp

Woonhuis, Dorpsstraat 197, Nieuwe Niedorp

Woonhuis, gelegen aan de zuidzijde van de Dorpsstraat, in oorsprong zeer waarschijnlijk daterend uit het begin van de 18de eeuw (gegevens over het pand zijn in het Oud Archief Nieuwe Niedorp teruggevonden tot 1729). In de 19de eeuw van een nieuwe geveldetaillering voorzien en in de toste eeuw aan de achterzijde uitgebreid. Tot 1929 fungeerde het pand als kosterswoning van de Nederlandse Hervormde Gemeente te Nieuwe Niedorp. Hierna werd het verbouwd en als particulier woonhuis in gebruik genomen. Het pand is gebouwd op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit paarsrode baksteen, aan de rechterzijde (west) in kruisverband op gecementeerde plint. Het huis bestaat uit een bouwlaag onder schilddak met nok evenwijdig aan de Dorpsstraat en bedekt met rode en zwarte Hollandse pannen. Op het rechter uiteinde van de nok bevindt zich een schoorsteen.

De voor- en linker zijgevel van het pand (respectievelijk noord en oost) zijn voorzien van een laag pleister met horizontale en verticale groeven, ter imitatie van zandsteenblokken, en een grijs geverfde plint. De voorgevel (noord), afgesloten door een geprofileerde houten gootlijst, heeft van links naar rechts een zesruitsschuifraam, een deur met -kussenpaneel en bovenlicht, en twee schuiframen gelijk aan het eerst genoemde. In de linker zijgevel (oost) één gelijksoortig venster; in de rechterzij gevel twee. Deur en vensters hebben een geprofileerde houten omlijsting. De zijgevels worden afgesloten door een houten goot op klossen. De achtergevel (zuid) is vernieuwd en van aanbouwsels voorzien.

Het woonhuis is van architectuurhistorische betekenis:

  1. als voorbeeld van een eenvoudig woonhuis in een plattelandsgemeente, voorzien van in hoofdzaak 19de-eeuwse detaillering;
  2. vanwege de grotendeels gave hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik;
  3. vanwege de beeldbepalende situering, als onderdeel van een wegdorp met vaarsloot waarvan de structuur goed bewaard gebleven is.

De woning is van cultuurhistorische betekenis als element uit de geschiedenis van het wonen in Noord-Holland, in het bijzonder in een plattelandsgemeente. Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.

Contact

Publieksbalie

Molenvaart 67​
1761 AB Anna Paulowna
t: 088-321 5000
f: 088-321 5999

Openingstijden

Vragen?

Gebruik het contactformulier

Postadres

Postbus 8
1760 AA Anna Paulowna

Hollands Kroon in social media