Boerderij, Barsingerweg 20 Wieringerwaard

Boerderij, Barsingerweg 20 in Wieringerwaard

Boerderijcomplex bestaande uit een stolpboerderij van het Noord-Hollandse type met bijbehorende wagenschuur, beiden gebouwd in 1899 en gesitueerd aan de oostzijde van de brede Barsingerweg, die bestaat uit een brede sloot geflankeerd door een rijweg. De wagenschuur staat aan fret eind van de oprijlaan langs de noordzijde van de stolpboerderij. Rond 1930 is aan de zuidgevel een serre met dakkapel en plat gemaakt. Na 1960 zijn aan de achterzijde grote inrijdeuren gemaakt. Onder de bescherming vallen alleen de in onderstaande omschrijving genoemde onderdelen.

Omschrijving

Stolpboerderij met dubbel vierkant op rechthoekig grondplan onder merendeels rietgedekt schilddak met pannenrand en voorste dakschild in zwart geglazuurde kruispan. Het voorste dakschild heeft een vierkante schoorsteen ter vervanging van de oorspronkelijke ronde schoorsteen op vierkante voet. De voorzijde heeft zes vensterassen waarvan de middelste twee zijn geplaatst in een risalerende middenpartij van twee bouwlagen onder geveltop met zeer rijk gesneden windveren, makelaars en jaartal 1899. De voorzijde heeft gladde kroonlijsten aan weerszijden van de middenpartij en bestaat uit in kruisverband gemetselde rode baksteen op gecementeerde punt. De vensters zijn roedenloze schuifvensters (oorspronkelijk) onder ontlastingsbogen. De middenpartij heeft horizontale banddecoratie in kalkzandsteen, en een koeie- en paardekop in sculptuur. De zijgevel rechts (zuid) is gemetseld in rode baksteen in halfsteensverband boven gecementeerde plint. Het muurwerk heeft vier lisenen met daartussen drie terugliggende muurvlakken met daarin zes paarsgewijs geplaatste negenruits ijzeren stalvensters. De zijgevel links (noord, darsmuur) is in muurwerk identiek aan de zijgevel rechts doch heeft zeven muurdammen met zes terugliggende vlaken met in vier vlakken een negenruits ijzeren stalvenster. De achtergevel is in metselwerk identiek aan de voorgevel en in fret midden voorzien van drie hoge T-vensters.

De wagenschuur staat op rechthoekig grondplan onder zadeldak met zwarte kruispan, gesneden windveren en makelaars en ijzeren goten. Het halfsteens muurwerk is opgetrokken in rode baksteen boven gecementeerde plint. Het rechthoekige bouwvolume heeft aan de lange westzijde twee hoge, dubbele scharnierende paneeldeuren onder strek en twee lagere paneeldeuren, eveneens onder strek. De zuidelijke topgevel heeft beneden een getoogd negenruits ijzeren stalvenster en in de geveltop een rond negenmits venster in ijzer. De noordelijke topgevel heeft beneden een stalvenster als in de zuidelijke topgevel en boven een hoge houten transportdeur. De achterzijde (O) heeft twee ijzeren stalvenster als beneden n de kopgevels. De wagenschuur heeft inwendig houten draagonderdelen die door middel van muurankers met fret muurwerk zijn verbonden.

Waardering

Het boerderijcomplex van cultuurhistorische waarde als in grote delen gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een grote, rijk gedetailleerde stolpboerderij van het Noord-Hollandse type met bijbehorende wagenschuur. Het boerderijcomplex is van architectuurhistorisch belang binnen de ontwikkeling van de landelijke bouwkunst uit de periode rond 1900 op het platteland van Noord-Holland. De stolpboerderij heeft ensemblewaarde als onderdeel van de tweezijdige lintbebouwing langs de brede Barsingerweg.

Contact

Publieksbalie

Molenvaart 67​
1761 AB Anna Paulowna
t: 088-321 5000
f: 088-321 5999

Openingstijden

Vragen?

Gebruik het contactformulier

Postadres

Postbus 8
1760 AA Anna Paulowna

Hollands Kroon in social media