Afwijken van het bestemmingsplan

Binnenplanse afwijkingsbevoegdheid

In het bestemmingsplan kan een mogelijkheid opgenomen worden om in beperkte mate af te wijken van het plan(art. 3.6 lid 1 onder c Wro). Een afwijkingsbevoegdheid mag niet leiden tot een bestemmingswijziging. Bij deze bevoegdheden moeten ruimtelijk relevante voorwaarden opgenomen worden, die objectief toetsbaar zijn. Het gaat in het algemeen om kleine afwijkingen, waarvan de haalbaarheid eenvoudig is aan te tonen of niet nodig is, aangezien het om een beperkte uitbreiding van een bestaand gebouw gaat, waarbij bijvoorbeeld de woningaantallen en grondoppervlakte niet toenemen.
Uit de aanvraag moet duidelijk blijken waarop de aanvraag betrekking heeft. De aanvraag moet situatietekeningen bevatten van de huidige en toekomstige situatie en gegevens over het huidige en toekomstige gebruik. Verder moet aangegeven worden wat de gevolgen zijn voor de ruimtelijke ordening. Bij een binnenplanse afwijking moet aangetoond worden dat de aanvraag past binnen de afwijkingsregels in het moederplan. In de Regeling omgevingsrecht zijn de indieningsvereisten aangegeven (art.3.2 Mor).

Buitenplans afwijken

Het is ook mogelijk om van een bestemmingsplan af te wijken. Dit wordt buitenplans afwijken genoemd.Met de omgevingsvergunning buitenplanse afwijking (art. 2.12 lid 1, sub a onder 3o Wabo), of een herziening van het bestemmingsplan kan worden afgeweken van het bestemmingsplan. Er moet gemotiveerd worden dat de omgevingsvergunningsaanvraag dan wel het verzoek tot wijziging van het bestemmignsplan voldoet aan een goede ruimtelijke ordening. De aanvraag moet daarom worden voorzien zijn van een ‘goede ruimtelijke onderbouwing’.

Contact

Publieksbalie

Molenvaart 67​
1761 AB Anna Paulowna
t: 088-321 5000
f: 088-321 5999

Openingstijden

Vragen?

Gebruik het contactformulier

Postadres

Postbus 8
1760 AA Anna Paulowna

Hollands Kroon in social media