Waar kan ik overlast van bouwwerkzaamheden melden? (klachten)

Wanneer er een bouwwerk wordt gebouwd kunt u ook te maken krijgen met overlast. Dat kunt u melden via het contactformulier  op de website of  het Klantcontact Centrum, telefoonnummer: (088) 321 5000.

Bezwaar maken

U kunt van tevoren bij uw buren aangeven dat u het niet eens bent met hun bouwplannen. Is de omgevingsvergunning al verleend, dan kunt u hiertegen bezwaar aantekenen of beroep instellen. Meer informatie vind u op de website van de Rijksoverheid.

Bouwen

Wanneer u overlast ondervindt van bouwwerkzaamheden van uw buren, of u fvraagt zich af of iets wel of niet vergunningsvrij is, dan kunt u dat bepalen via het Omgevingsloket. U kunt op https://www.officielebekendmakingen.nl nakijken of dat er een omgevingsvergunning is aangevraagd of verleend. Zie ook punt 1, 2 en 4. (link invoegen naar de pagina’s van deze punten).

Handhaving

Wanneer u er samen met uw buren niet uitkomt, of wanneer u twijfelt, kunt u ook een handhavingsverzoek neerleggen bij de afdeling handhaving. Dat kan via het contactformulier op de website.Er komt dan een collega bij u kijken om de situatie op te nemen.

Planschade

De Wet ruimtelijke Ordening (Wro) geeft in artikel 6.1 aan dat een belanghebbende onder bepaalde voorwaarden en beperkingen recht kan hebben op een tegemoetkoming in de schade als gevolg van planologische maatregelen, bijvoorbeeld door de bepalingen van een bestemmingsplan of bestemmingsplanwijziging. Een aanvraag om vergoeding van planschade moet worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders. Voor meer informatie over planschade leest u verder op onze website of op de website van de Rijksoverheid.

Meer informatie over klachtafhandeling.

Voor overige zaken tussen u en uw buren, bijvoorbeeld een schutting die wel of niet op de erfgrens staat, het verloop van de erfgrens, of een klacht over een vergunningsvrij bouwwerk, is het zaak dat u er samen uit komt. Dit is geregeld in het 'burenrecht', zoals neergelegd in titel 5.4 van het Burgerlijk Wetboek. Meer informatie vind u op het Juridisch loket en op de website van de Rijksoverheid.

Contact

Publieksbalie

Molenvaart 67​
1761 AB Anna Paulowna
t: 088-321 5000
f: 088-321 5999

Openingstijden

Vragen?

Gebruik het contactformulier

Postadres

Postbus 8
1760 AA Anna Paulowna

Hollands Kroon in social media