Gymzalen

Beheer, onderhoud en exploitatie van gymzalen wordt verzelfstandigd en ondergebracht bij schoolbesturen en/of andere rechtspersonen. Verzelfstandiging is haalbaar, maar vanuit onze wettelijke onderwijshuisvestingstaak kunnen we gymlokalen niet overdragen zonder exploitatiebijdrage. Het is onze ambitie om het gymnastiekonderwijs zo dicht mogelijk bij de school bereikbaar te houden.

Kader vanaf 2016        

De werkelijke klokuurvergoedingen zijn niet toereikend om gymzalen in stand te kunnen houden. We accepteren dat we, om gymzalen met een relatief laag onderwijsgebruik in stand te kunnen houden, daar een relatief hoge vergoeding voor betalen aan de exploitant. Maar we willen de gymzalen bij de scholen in stand houden, ook in kleine kernen. De bijdrage om een gymzaal te exploiteren vervalt als het onderwijs geen gebruik meer maakt van de betreffende zaal en/of de school zijn deuren sluit.

Hoe ziet dat er in de praktijk uit?

Eigenaren van gymzalen worden door de gemeente gefaciliteerd met één standaardvergoeding, waar alle kosten voor onderhoud, beheer en exploitatie mee vergoed worden. De inkomsten uit overige (avond)verhuur zijn voor de eigenaar.

De volgende beslispunten worden aan de gemeenteraad voorgelegd:

  1. Het eigendom en de exploitatie van elf gymzalen, die nodig zijn voor het bewegingsonderwijs, overdragen aan derden conform de Wet Primair Onderwijs.
  2. Aan de beoogde exploitanten van de gemeentelijke gymzalen een jaarlijkse exploitatievergoeding verstrekken gebaseerd op een analyse van de werkelijke exploitatiekosten.
  3. Hiervoor het nu beschikbare budget in de gemeentebegroting structureel verhogen met € 78.500,-.