Welzijnsaccommodaties

We vinden het belangrijk dat inwoners elkaar kunnen blijven ontmoeten en dat sociale en culturele activiteiten in de kernen georganiseerd worden. Verzelfstandiging van welzijnsaccommodaties is maatwerk. Hoe meer diversiteit in functies, hoe lastiger het verzelfstandigen is. Daarom is voor iedere afzonderlijke accommodatie is een plan gemaakt.

Kader vanaf 2016

De mate van overdracht bepaalt of een beperkte exploitatiebijdrage aan de orde is. We blijven de accommodaties monitoren op levensvatbaarheid en beëindigen de ondersteuning als een duurzame exploitatie niet meer mogelijk is.

De volgende beslispunten worden aan de gemeenteraad voorgelegd:

  1. Het overdragen van het eigendom van de Tweewegen aan Stichting Dorpshuis Wieringerwaard, met de toepassing van een verkoop-regulerende bepaling. En een eenmalige bijdrage van € 150.000,- beschikbaar stellen voor de kosten van ingrijpend onderhoud en functie verbeterende aanpassingen.
  2. Voor het afboeken van de boekwaarde en de sloop van een deel van de Tweewegen een budget van € 159.000,- beschikbaar stellen.
  3. Voor sloop van de Santenkraam een budget van € 35.000,- reserveren.
  4. Het overdragen van het beheer en de exploitatie van MFC de Doorbraak in Kreileroord aan Stichting beheer en exploitatie De Doorbraak. Daarbij een eenmalige bijdrage van € 50.000,- beschikbaar stellen voor de kosten van het onderhoud en functie verbeterende aanpassingen. En per jaar een structurele beheervergoeding van € 10.000,- beschikbaar stellen.
  5. Met de jongerenvereniging JV de Aap per 1 januari 2016 een overeenkomst van zelfbeheer afsluiten zonder eigendomsoverdracht voor het pand de Aap in Breezand.
  6. Uiterlijk op 1 januari 2017 de huurders van de overige lokalen van De Zandhorst onderbrengen in een alternatieve locatie en hun huurovereenkomst opzeggen.
  7. Uiterlijk op 1 januari 2017 de beheerovereenkomst met Stichting Triplo in Anna Paulowna  beëindigen en de huurders onderbrengen in een alternatieve locatie en hun huurovereenkomst opzeggen.
  8. Met Stichting Jongerenvereniging Niedorp per 1 januari 2016 een overeenkomst van zelfbeheer afsluiten voor het jongerencentrum (WJN).
  9. Het overdragen van het eigendom van manege Van Ewijcksluis aan paardensportvereniging (PSV) Oude Veer, met de toepassing van een verkoop-regulerende bepaling. En daarbij een eenmalige bijdrage van € 75.000,-- beschikbaar stellen voor ingrijpend onderhoud.