Zwembaden

De focus voor gemeentelijke ondersteuning in het faciliteren van zwemwater ligt op (veilig) bewegen door jong en oud in en om water (Kadernota Subsidiebeleid) [LINK] water en een verandering van de gemeentelijke verantwoordelijkheid voor zwembaden. Volledige verzelfstandiging zonder gemeentelijke ondersteuning lijkt niet haalbaar. Het is onze ambitie om voldoende aanbod van zwemwater voor ABC-zwemmen en kleinschalige recreatieve activiteiten voor ouderen te hebben.

Kader vanaf 2016

Hollands Kroon kent geen verstedelijkt gebied met een concentratie van inwoners. We stellen dat het acceptabel is dat publieke zwembaden op een redelijke afstand liggen, circa 20 kilometer vanaf iedere woon- of verblijfplek in Hollands Kroon. Uitgaande van normeringen en afgezet tegen een bevolkingsaantal van 48.000 inwoners, volstaat het om één zwembad in Hollands Kroon in stand te houden.

Hoe ziet dat er in de praktijk uit?

Met het oog op het gebied en spreiding van publieke zwembaden in de Kop van Noord-Holland, realiseren we één doelgroepenbad met een maximale capaciteit van 30.000 inwoners in de omgeving van Wieringerwerf. Daar werken we gefaseerd naar toe. We sluiten in juli 2016 zwembad De Venne. We geven de realisatie van een wedstrijdbad in Anna Paulowna/Breezand ook een kans. Voor het wedstrijdbad moet in 2016 duidelijk worden of realisatie binnen de gestelde financiële kaders haalbaar blijkt. We werken voor de nieuwbouw in de omgeving van Wieringerwerf en Anna Paulowna/Breezand toe naar 2020 en sluiten daarna de oude baden (de Wirg, de Terp en Den Krieck). Als de exploitatieresultaten niet stabiel blijven stellen we eerdere sluiting aan de orde.

Sluiting zwembad de Venne

Omdat we ook moeten bezuinigen, en dit niet meer kan in de huidige exploitaties van de baden, moeten we ook op korte termijn pijnlijke maatregelen treffen. We sluiten per 1 juli 2016 zwembad De Venne. Het bad is te groot voor het verzorgingsgebied en ligt te geïsoleerd om te verwachten dat bezoekersaantallen in de toekomst verder aantrekken.

De volgende beslispunten worden aan de gemeenteraad voorgelegd:

  • Op basis van de jaarcijfers 2014 en de begrotingscijfers 2015, in 2016 een bedrag van € 123.966,- structureel inboeken als bezuiniging op de zwembaden.
  • In Wieringerwerf zwembad De Terp in 2020 te sluiten. In plaats daarvan een nieuw doelgroepenbad bouwen en hiervoor maximaal € 2.904.000,- beschikbaar stellen voor de investering en jaarlijks maximaal € 42.000,- voor de exploitatie.
  • Een marktconsultatie doen om een partij te zoeken die het doelgroepenbad wil beheren en exploiteren binnen gestelde financiële kaders.
  • Onderzoek doen naar de realisatie van een wedstrijdbad in het verzorgingsgebied Anna Paulowna/Breezand per 2021. Hiervoor maximaal € 5.445.000,- beschikbaar stellen voor de investering en jaarlijks maximaal € 62.000,- voor de exploitatie.
  • De huidige subsidie aan zwembad Den Krieck afbouwen vanaf 2017, als een nieuwe wedstrijdbad niet haalbaar blijkt.
  • Per 1 juli 2016 zwembad De Venne sluiten en met ingang van 2017 een extra structurele bezuiniging van € 158.624,- inboeken. Hiervoor incidenteel € 1.252.026,- beschikbaar stellen voor afboeken van kapitaallasten, uitkeringen voor personeel en sloop van het bad.
  • Zwembad De Wirg nog tot en met 2020 in stand houden op basis van calamiteitenonderhoud, zolang het exploitatietekort stabiel blijft. Met ingang van 2021 een extra bezuiniging van € 56.630,- inboeken.