Windpark Wieringermeer

Windpark Wieringermeer is een omvangrijk windpark op land. De circa 100 moderne windmolens van het park leveren straks schone stroom voor 280.000 huishoudens. De huidige verspreid staande solitaire windmolens worden vervangen door lijnopstellingen, waardoor het landschap verbetert. Ook economisch profiteert de regio van de komst van het Windpark. De initiatiefnemers (Nuon en vennoten, ECN en Windcollectief Wieringermeer) vullen een windfonds voor regionale maatschappelijke projecten, er komt een burenregeling en een poldermolen waar inwoners een eigen stukje windmolen kunnen kopen.

Een video over het Windpark Wieringermeer vindt u op ons YouTube-kanaal. Hier staat de uitgeschreven tekst van het filmpje Windpark Wieringermeer.

Het Windpark Wieringermeer geeft uitvoering aan de onderstaande drie opgaven die de gemeenteraad van de voormalige gemeente Wieringermeer al in 2006 in haar structuurplan heeft opgenomen en in 2011 in de structuurvisie Windplan Wieringermeer nader heeft uitgewerkt.

  1. De uitbreiding van het Windturbinetestpark van ECN.
  2. Een verantwoorde opschaling van de bestaande windturbines in lijnopstelling.
  3. De herstructurering van solitaire windturbines.

Meer informatie?

www.windparkwieringermeer.nl voor het actuele nieuws.

Samenwerking

Terinzagelegging van ontwerpstukken

Het ontwerp Beeldkwaliteitplan Windenergie Wieringermeer

De Poldermolen

Samenwerking

De gemeente Hollands Kroon, de Ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur & Milieu, de provincie Noord-Holland en Windkracht Wieringermeer werken samen aan het Windpark Wieringermeer. Een plan om meer energie duurzaam op te wekken in een aangenaam polderlandschap. Met Windpark Wieringermeer zet de gemeente zich in voor het duurzaam opwekken van energie. Door losstaande windmolens te bundelen en effectiever op te stellen kunnen we meer windenergie opwekken. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor onze gemeente. Zo worden bijvoorbeeld de opbrengsten deels gebruikt voor andere ontwikkelingen in Hollands Kroon.

Terinzagelegging van ontwerpstukken

Het Rijksinpassingsplan is een bestemmingsplan dat door het Rijk is gemaakt en wordt vastgesteld. Deze wordt vanaf 5 december 2014 gedurende 6 weken in ontwerp ter inzage gelegd. Gelijktijdig worden ook de ontwerpvergunningen voor de windturbines en de verplaatsing van het zweefvliegveld ter inzage gelegd. Dit, en de wijze waarop u hierop kunt reageren, wordt op verschillende manieren van tevoren aangekondigd. Het is de bedoeling dat in april 2015 het Rijksinpassingsplan wordt vastgesteld en de vergunningen worden afgegeven.

Voor meer informatie over de ter inzage legging van de stukken en het indienen van een zienswijze kunt u vanaf 5 december 2014 vinden op de website van de Rijksdienst voor ondernemend overheid.

Het ontwerp Beeldkwaliteitplan Windenergie Wieringermeer

De gemeente hecht veel waarde aan de ruimtelijke kwaliteit van het Windpark Wieringermeer. Daarom is een beeldkwaliteitplan opgesteld dat bij de uitwerking van de plannen kaders, randvoorwaarden en inspiratie voor de beeldkwaliteit geeft. Voordat dit plan door de gemeente wordt vastgesteld, heeft u de gelegenheid hierop te reageren. Daarom legt de gemeente het ontwerp Beeldkwaliteitplan vanaf 4 december 2014 ter inzage. Meer informatie over de ter inzage legging en de wijze waarop u bij de gemeente een inspraakreactie kunt indienen, leest u vanaf 4 december in de officiële bekendmaking op de website www.officielebekendmakingen.nl. Ook kunt u daar het ontwerp Beeldkwaliteitsplan Windenergie Wieringermeer lezen.

De Poldermolen

De initiatiefnemers van Windpark Wieringermeer ontwikkelen op verzoek van de gemeente Hollands Kroon een extra windmolen voor de omgeving. Hiermee geven de initiatiefnemers invulling aan de door de gemeente gewenste financiële participatie en goedkopere polderstroom voor inwoners rond het Windpark Wieringermeer. Er wordt een coöperatie Poldermolen opgericht waarvan bewoners uit postcodegebieden rondom de nieuwe windmolen lid kunnen worden. De coöperatie zal de poldermolen tegen zeer gunstige voorwaarden kopen en daarna exploiteren. Om te peilen of er interesse is in deze molen, is er een Poldermolenonderzoek uitgevoerd. De uitkomsten van het onderzoek zijn, samen met de ingediende zienswijzen op de ontwerpbesluiten die nu ter inzage liggen, bepalend voor de komst van de molen.