Achtergrondinformatie Kerkwegbrug

Momenteel is op de Kerkwegbrug in Anna Paulowna een beperking ingesteld voor zwaar verkeer. Dit hebben we gedaan omdat o.a. het val (dat is het beweegbare deel van de brug) in slechte staat verkeert, maar ook omdat de taluds onder de aanbruggen uitspoelen tot aan de rotonde. Inmiddels hebben we een noodmaatregel getroffen om verzakkingen tegen te gaan. Daarnaast zijn er problemen met het bewegingswerk en de elektrische installatie.

De Kerkwegbrug is gebouwd rond 1960. In die tijd waren de verkeersbelastingen een stuk lager dan nu. 17 jaar geleden is de brug verbreed met voet/fietspaden.Het beweegbare deel van de brug is van aluminium is gebouwd. Door toename van de belastingen en door ouderdom is het aluminium “ vermoeid”. In de constructie zijn vorig jaar de eerste scheuren geconstateerd. Als we de brug blijven belasten gaat het aluminium op een gegeven moment knappen, met alle gevolgen van dien. De zichtbare vermoeiing weten we. Meer vermoeiing kunnen we pas vaststellen na het demonteren van een groot deel van de constructie. De kans is groot dat er meer verborgen vermoeiing aan het licht komt. Renovatie van het dek, door bijvoorbeeld de vermoeide delen te vervangen door composiet, is dus risicovol.

De taluds van de bruggen spoelen uit. Aan de kant van Anna Paulowna is het zand uitgespoeld tot onder de rotonde. Inmiddels hebben we dit provisorisch laten maken. We laten regelmatig controleren of dit afdoende is. Een duurzame herstelwijze is het aanbrengen van een nieuwe stalen damwand. Door de moeilijke bereikbaarheid wordt dit een extreem dure klus. Er zijn problemen met de bewegende delen en de aansturing daarvan. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat slagbomen van de voet-fietspaden niet gelijk meegaan met de slagbomen van de rijbaan. Deze onderdelen zijn toe aan revisie.

Momenteel worden de volgende opties onderzocht:

  • Het bestaande val wordt vervangen door een nieuw val van staal/composiet. De overige gebreken worden hersteld.
  • De brug wordt vervangen door een nieuwe beweegbare brug.
  • De brug wordt vervangen door een vaste brug met voldoende doorvaarthoogte.

 Met de afweging houden we rekening met de belangen van alle gebruikers. Dus ook met de gebruikers van de jachthaven “Oude Veer”. De noodmaatregel blijft zeker minimaal een half jaar in stand. Dit is afhankelijk van welke oplossing we na de onderzoeken en belangenafwegingen kiezen.

Contact

Publieksbalie

Molenvaart 67​
1761 AB Anna Paulowna
t: 088-321 5000
f: 088-321 5999

Openingstijden

Vragen?

Gebruik het contactformulier

Postadres

Postbus 8
1760 AA Anna Paulowna

Hollands Kroon in social media