No cure No pay – bezwaren afhandeling WOZ

De laatste tijd verschijnen in de pers regelmatig berichten over bureaus en makelaars die zich opwerpen als belangenbehartiger voor de burger bij de bezwarenafhandeling van vastgestelde WOZ-waarden. Diverse argumenten worden aangehaald om hen kosteloos (no cure no pay) in te schakelen voor het indienen van een bezwaarschrift. Het is belangrijk om te weten dat deze bureaus en makelaars voor zaken waarbij het bezwaar is toegekend en de waarde is gewijzigd, de volgende door regelgeving vastgestelde kostenvergoeding van de gemeente krijgen:

  • Vergoeding voor het indienen bezwaarschrift € 235,-
  • Vergoeding voor het bijwonen hoorzitting € 235,-
  • Vergoeding voor het indienen taxatierapport € 242,-
  • Totale vergoeding aan bureau/makelaar € 712,-

In de praktijk komt het er op neer dat als in een bezwarenprocedure in 2013 de waarde van een woning met € 10.000,- wordt aangepast, dit een vermindering van de aanslag oplevert van € 10,-. Het bureau of makelaar krijgt vervolgens voor zijn werkzaamheden een bedrag van € 712,- op zijn rekening bijgeschreven. De door de gemeente verstrekte kostenvergoedingen worden meegenomen in de tariefbepaling van de onroerende zaakbelastingen voor het volgende belastingjaar. Uiteindelijk worden alle belastingbetalers met deze nieuwe belastingtarieven geconfronteerd.

Informeel contact over WOZ-waarde

De gemeente heeft de WOZ-waarde van uw woning, bedrijfspand en/of grond vastgesteld. Als u het niet met de waarde eens bent hopen wij dat u contact met ons opneemt. De gemeente wil net als u graag dat de WOZ-waarde klopt. Wij hebben er geen enkel belang bij om de waarde te hoog vast te stellen. Ook verleden jaar hebben wij al verschillende WOZ-waarden ambtshalve aangepast naar aanleiding van een telefoontje of bezoek van een burger. Waar gewerkt wordt, worden immers fouten gemaakt. Als blijkt dat wij een fout hebben gemaakt bij het vaststellen van uw WOZ-waarde passen we deze graag voor u aan. Gratis.

Formeel bezwaar

Komt u er met de gemeentelijk taxateur niet uit en bent u van mening dat de gemeente een fout heeft gemaakt dan blijft een schriftelijk bezwaar uiteraard mogelijk. Het bezwaarschrift moet voor 9 april bij de gemeente binnen zijn. Een taxatierapport hoeft niet te worden opgemaakt en meegezonden. Een taxatierapport in de bezwaarfase heeft geen toegevoegde waarde. Bij de waardering maakt de gemeente gebruik van een waarderingsmodel waarmee alle woningen in de gemeente worden getaxeerd. Als u aangeeft dat de gegevens van de woning niet kloppen zal een taxateur een en ander eventueel ter plaatse beoordelen en corrigeren. Het taxatiemodel wordt hierop vervolgens aangepast.

Vragen

Heeft u nog vragen? Belt u dan met de medewerkers van Belastingen. En doet u dat vooral ook als u vragen of twijfels heeft over uw WOZ-beschikking of over één van de gemeentelijke heffingen. Wij helpen u graag en altijd gratis! Informatie via het WOZ loket belastingen op www.hollandskroon.nl of bel Belastingen, tel. (088) 321 5000.

Contact

Publieksbalie

Molenvaart 67​
1761 AB Anna Paulowna
t: 088-321 5000
f: 088-321 5999

Openingstijden

Vragen?

Gebruik het contactformulier

Postadres

Postbus 8
1760 AA Anna Paulowna

Hollands Kroon in social media