RSS

Aantal voortijdig schoolverlaters in 2015 spectaculair gedaald

Dit item is verlopen op 29-02-2016.

Het percentage voortijdige schoolverlaters (vsv’ers) op het ROC Kop van Noord-Holland is in 2015 met maar liefst 34 procent gedaald. Dit blijkt uit de vandaag gepubliceerde cijfers van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In de top 5 van best presterende mbo-instellingen staat het ROC Kop van Noord-Holland op een prachtige tweede plaats. Reden genoeg voor het Ministerie van OCW om taart te laten bezorgen.

Voortijdig schoolverlaters zijn jongeren tussen de 12 en 23 jaar die zonder startkwalificatie het onderwijs verlaten. Een startkwalificatie is een diploma op het niveau van havo, vwo, mbo 2 of hoger. Volgens het ministerie zet de daling van het aantal voortijdig schoolverlaters door en vooral mbo-scholen wisten het afgelopen jaar veel voortgang te boeken op dit terrein. De gemiddelde uitval daalde binnen het mbo naar 5%; het ROC Kop van Noord-Holland zit hier met 4,1% nu ruim onder.

‘Door de goede samenwerking in de Kop van Noord-Holland behalen we dit hele mooie resultaat. Het is een uitstekende wisselwerking tussen school, gemeente en RMC (Regionaal Meld- en Coordinatiepunt). Jongeren worden echt gemist als ze niet op komen dagen op school. Dat past ook goed bij de visie van Hollands Kroon dat iedereen belangrijk is. We zijn hier heel trots op", zegt wethouder Frits Westerkamp. 

De daling van aantal vsv’ers is volgens bestuursvoorzitter Aad de Wit te danken aan de maatregelen die de afgelopen jaren zijn genomen op dit gebied. “Wat sowieso helpt, is dat leerlingen merken dat ze gemist worden. Verzuimmedewerkers die nog dezelfde ochtend bellen als een leerling niet op school is verschenen. Daarnaast hebben we huiswerkklassen ingesteld omdat gebleken is dat voortijdig schooluitval vaak een gevolg is van opgelopen leerachterstanden. Hetzelfde geldt voor problemen in onder meer de thuissituatie; we hebben veel deskundige mensen aangesteld die hulp kunnen bieden. En last but not least: er is een uitstekende samenwerking in de regio met de gemeenten in het kader van de Leerplicht en met de scholen voor voortgezet onderwijs die betrokken zijn bij het voorkomen van schooluitval.”

“Dat méér jongeren met een diploma de school verlaten; daar doen we het allemaal voor”, aldus Aad de Wit.

Op de foto staan vanaf links:

Carina Haakman (RMC-trajectcoordinator Schagen-Hollands Kroon), Frank Koster (Ministerie OCW), Aad de Wit (voorzitter College van Bestuur ROC Kop van Noord-Holland), Nico Dobbe (Directie Onderwijs ROC Kop van Noord-Holland), Frits Westerkamp (Wethouder Onderwijs Hollands Kroon), Peter Droog (Directie Onderwijs ROC Kop van Noord-Holland), Gerbrich Leegwater (Loopbaancentrum ROC Kop van Noord-Holland), Anja Escher (Hoofd Onderwijsbureau ROC Kop van Noord-Holland), Vrouwtje Sanders (RMC-coordinator Schagen-Hollands Kroon).

Taart van de minister

Contact

Publieksbalie

Molenvaart 67​
1761 AB Anna Paulowna
t: 088-321 5000
f: 088-321 5999

Openingstijden

Vragen?

Gebruik het contactformulier

Postadres

Postbus 8
1760 AA Anna Paulowna

Hollands Kroon in social media