RSS

Leidingensysteem en gemalen ingrijpend vernieuwd en uitgebreid

Dit item is verlopen op 18-09-2014.
Gemaal in Den Helder

Door toenemende bebouwing en bedrijvigheid in de Noordkop moet er steeds meer afvalwater naar de rioolwaterzuivering in Den Helder worden afgevoerd.

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) zorgt daarom dat de capaciteit van het afvalwatertransportsysteem wordt uitgebreid. Om dit te realiseren zijn er vele ontwikkelingen. In 2013 zijn al verschillende transportleidingen in de regio vernieuwd en zijn op sommige plaatsen nieuwe transportleidingen aangelegd. Eind vorig jaar is ook een start gemaakt met de bouw van een aantal rioolgemalen. In totaal gaat het om vervanging van 2 km persleiding tussen de verschillende gemalen en 5,5 km aan nieuwe leidingen. Verder zijn de rioolgemalen Breezand en Zandloper (bij Julianadorp) compleet vernieuwd. Bij Anna Paulowna wordt een nieuw boostergemaal gebouwd. Rioolgemaal Blauwe Keet (bij Julianadorp, nabij de rijksweg N9) wordt eind 2014 omgebouwd naar een boostergemaal. Een boostergemaal zorgt ervoor dat het afvalwater sneller door het systeem gepompt wordt. Dit scheelt tijd en energie en dus kosten.

Rioolgemaal Noord grootste

Rioolgemaal Noord op het bedrijventerrein Westoever van Den Helder wordt het grootste gemaal in beheer van HHNK. De capaciteit van dit gemaal (op de kruising van de Nijverheidsweg-Cruquiusweg) wordt bijna verdubbeld van 2800 m3 naar 4000 m3 per uur. Dit betekent dat het gemaal per uur 200 vrachtwagens gevuld met water kan wegpompen. Omstreeks 15 september 2014 wordt met dit werk gestart. Naast de renovatie van het rioolgemaal worden er ook werkzaamheden uitgevoerd voor de gemeente Den Helder. Er zal een deel van het rioolstelsel, wat aansluit op het rioolgemaal, worden gerenoveerd.

Voorbereid op de toekomst

Het rioolwater uit Den Helder, Julianadorp, Anna Paulowna en Breezand wordt via een ondergronds leidingensysteem en met behulp van rioolgemalen afgevoerd naar de rioolwaterzuivering in Den Helder. Op verschillende plaatsen in dit systeem zal gewerkt worden om dit met de toenemende bebouwing en bedrijvigheid ook in de toekomst goed te kunnen blijven doen.

Samenwerking gemeenten

Het hoogheemraadschap heeft de werkzaamheden zorgvuldig afgestemd met de gemeenten Den Helder en Hollands Kroon. Bij deze samenwerking wordt zorgvuldig gekeken naar mogelijkheden om werkzaamheden te combineren zodat we kosten besparen.

Contact

De werkzaamheden kunnen in sommige gevallen overlast geven voor de omgeving. Omwonenden en bedrijven kunnen op afspraak met vragen en opmerkingen over de werkzaamheden terecht in de bouwkeet van de aannemer nabij het rioolgemaal. Afspraken kunnen gemaakt worden met Peter Stoop via [email protected] of 072 - 582 7321. Woningen en bedrijven blijven tijdens de uitvoering van dit project altijd bereikbaar.

Contact

Publieksbalie

Molenvaart 67​
1761 AB Anna Paulowna
t: 088-321 5000
f: 088-321 5999

Openingstijden

Vragen?

Gebruik het contactformulier

Postadres

Postbus 8
1760 AA Anna Paulowna

Hollands Kroon in social media