RSS

Stemmen op 6 april: referendum samenwerkingsakkoord EU en Oekraïne

Dit item is verlopen op 07-04-2016.

Op 6 april 2016 kunt u stemmen over het samenwerkingsakkoord tussen de Europese Unie (EU) en Oekraïne. Het akkoord gaat over een verregaande politieke en economische samenwerking. Het doel van het verdrag is om de handelsbetrekkingen te verdiepen en daarnaast democratie en veiligheid van zowel Oekraïne als Europa te versterken.

De teksten  van de goedkeuringswet en van de associatieovereenkomst waar het referendum op 6 april 2016 over gaat zijn te vinden op www.verkiezingen2016.nl.

Een geprint exemplaar is op aanvraag verkrijgbaar op het gemeentehuis via Team Verkiezingen.

Mevrouw  op de fiets. Bord met daarop de tekst: Spring op de fiets en stem mee, referendum Oekraïne 2016

Ja of nee stemmen

Het samenwerkingsakkoord met Oekraïne gaat pas in als alle EU-landen het akkoord officieel goedkeuren (ratificeren). De andere EU-landen hebben dit al gedaan. Maar de Nederlandse regering niet door het referendum op 6 april. Het is een zogenaamd ‘raadgevend referendum’. Dit betekent dat de uitslag niet bindend is. U kunt alleen aangeven of u het wel of niet eens bent dat het verdrag door Nederland wordt ondertekend.

Besluit regering over het samenwerkingsakkoord

Pas na het referendum neemt het kabinet een beslissing. Zij stemmen in met het associatieakkoord als:

  1. een meerderheid van de Nederlandse bevolking voor het akkoord is.
  2. de opkomst bij het referendum boven de 30% is.

Stemt een geldige meerderheid tegen het akkoord? Dan beslist het kabinet of het de uitslag gaat overnemen. De inhoud van het maatschappelijk debat over het akkoord speelt daarbij een belangrijke rol. Daarna moet het parlement (1e en 2e kamer) goedkeuring geven aan de beslissing van het kabinet.

Als Nederland daarop besluit de samenwerkingsovereenkomst niet goed te keuren, kan het akkoord niet ingaan. De EU en de EU-lidstaten moeten dan met Oekraïne bespreken hoe de samenwerking in de toekomst wordt vormgegeven.

Zie ook

Contact

Publieksbalie

Molenvaart 67​
1761 AB Anna Paulowna
t: 088-321 5000
f: 088-321 5999

Openingstijden

Vragen?

Gebruik het contactformulier

Postadres

Postbus 8
1760 AA Anna Paulowna

Hollands Kroon in social media