RSS

Nieuw handhavingsbeleid kinderopvang: streng maar rechtvaardig

Dit item is verlopen op 01-06-2014.

Op 25 maart heeft het college van burgemeester en wethouders het ‘Uitvoeringsprogramma integrale handhaving 2014’ vastgesteld. Onderdeel van dit uitvoeringsprogramma is een handhavingsbeleid voor kinderopvang, peuterspeelzaalwerk, gastouders en gastouderbureaus. Met dit nieuwe beleid kan de gemeente bijvoorbeeld direct een boete uitdelen aan een kinderdagverblijf als de houder iemand in dienst neemt zonder verklaring omtrent gedrag. Meer onderdelen waarop de gemeente handhaaft vindt u in de bijlage.

Handhaving in de kinderopvang, wat houdt dat in?

De meeste mensen kennen handhaving van de boetes voor fout parkeren, of misschien van het verwijderen van borden of aanplakbiljetten op last van de gemeente. Maar de gemeente handhaaft ook op de kwaliteit van de kinderopvang. Met als doel om kinderen een veilige en gezonde omgeving te bieden, als ze zich in een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang, peuterspeelzaal of bij een gastouder bevinden. De gemeente doet dit in samenwerking met de GGD, die in opdracht van de gemeente de inspecties uitvoert.

Waarom een nieuw handhavingsbeleid?

Er heeft zich in Nederland een aantal vervelende incidenten voorgedaan in de opvang van (jonge) kinderen. Dit maakt handhaving op de kwaliteit van kinderopvang een belangrijk en actueel item. Onderzoek maakt duidelijk dat als een gemeente snel en streng reageert op tekortkomingen, de kwaliteit aantoonbaar verbetert en misstanden in de toekomst worden voorkomen.

Wat staat er in het handhavingsbeleid?

Het handhavingsbeleid van Hollands Kroon bevat twee soorten sancties: herstellende en bestraffende. Herstellende sancties hebben als doel een tekortkoming op te heffen of herhaling ervan te voorkomen. Bestraffende sancties hebben een bestraffend karakter. Afhankelijk van de aard van de tekortkoming zal de gemeente kiezen voor herstellende of bestraffende sancties, of soms een combinatie daarvan. De gemeente baseert de handhaving altijd op een inspectierapport van de GGD. Overigens heeft de GGD, als er direct gevaar voor de kinderen dreigt, zelf ook handhavingsbevoegdheden.

 Het handhavingsbeleid vindt u onderaan deze pagina.

Contact

Publieksbalie

Molenvaart 67​
1761 AB Anna Paulowna
t: 088-321 5000
f: 088-321 5999

Openingstijden

Vragen?

Gebruik het contactformulier

Postadres

Postbus 8
1760 AA Anna Paulowna

Hollands Kroon in social media