Lotweg 20, Florishoeve

Monument aan de Lotweg 20 in Anna Paulowna

Beschrijving:

De boerderij is samengesteld uit twee bouwmassa's, elk op rechthoekig grondvlak, uit één bouwlaag. Het smalle voorhuis onder grijs pannen zadeldak is axiaal uitgebouwd ten opzichte van het veel bredere stalgedeelte, onder een recht afgesneden, rieten schilddak met pannen voet. Het pand moet gebouwd zijn in het laatste kwart van de negentiende eeuw. Het voorhuis is rijk geornamenteerd en staat op een gewitte plint, op de hoeken door gewitte, omlopende pilasterblokken afgesloten. De façade is symmetrisch ingedeeld: de monumentale, centrale ingangspartij met dubbele deuren, voorzien van siersmeedwerk onder bovenlicht met glas-in-lood, is via enkele treden te bereiken. Deze ingang is gevat tussen twee tot in de top doorlopende pilasters, welke zich daar aaneensluiten tot een wit gestukt veld, dat plaats biedt aan dubbele balkondeuren onder driehoekig, neogotisch bovenlicht. Dit wordt omsloten door rijk stucco ornament in neostijlen. Het gietijzeren balkon wordt door bewerkte consoles gesteund. De naam Florishoeve bevindt zich in de top, welke langs de rand voorzien is van een stucco boogfries. De gekoppelde ramen op de begane grond hebben afgeronde hoeken en bovenlichten met glas-in-lood.. Een witte stucco cordonlijst, met stucco decoratie, omlijst tevens de twee maal twee gekoppelde vensters van de zijgevels. De windveren zijn geschulpt, er was oorspronkelijk een gesneden overstek.

Het stalgedeelte

Het stalgedeelte heeft enkele wijzigingen ondergaan wat betreft ramen en deuren. In de voorgevel ervan zijn links grote staldeuren, in de top een neogotisch roosvenster en rechts een niet-oorspronkelijk raam. In de linker zijgevel zijn brede staldeuren aangebracht onder een houten, uitgebouwde top. Ook de achtergevel is aan het moderne gebruik aangepast. Deze boerderij is één der weinige, die de watersnood van 1916, waarbij de hele oostpolder onder water kwam te staan, redelijk heeft weten te doorstaan. Op het erf bevindt zich nog een oud, houten tuinhuisje. Ondanks de later toegevoegde, aan de achterzijde gelegen schuren, is het complex goed bewaard gebleven en ook visueel, onder meer door de boomsingels, van belang in het open land.

Redengevende omschrijving:

Boerderij met axiaal uitgebouwd voorhuis onder pannen zadeldak met houten, geschulpte waterlijst, rijk geornamenteerd onder meer door middel van stucco decoratie, accent op middenpartij. Gebouwd in XIXd. Van belang als goed geconserveerd voorbeeld van een dergelijk rijk type boerderij in de oostpolder en als zodanig van sociaalhistorische en architectuurhistorische waarde. Het houten tuinhuisje verdient mede bescherming. Het complex is tevens .visueel een bepalend element in het open polderland; de aantrekkelijkheid wordt nog verhoogd door oude boomsingels.

Contact

Publieksbalie

Molenvaart 67​
1761 AB Anna Paulowna
t: 088-321 5000
f: 088-321 5999

Openingstijden

Vragen?

Gebruik het contactformulier

Postadres

Postbus 8
1760 AA Anna Paulowna

Hollands Kroon in social media