Boerderij, Dorpsstraat 158, Nieuwe Niedorp

Boerderij, Dorpsstraat 158, Nieuwe Niedorp

Noordhollandse stolp, gelegen aan de noordzijde van de Dorpsstraat, volgens gegevens uit het Kadaster in oorsprong waarschijnlijk 18de-eeuws of ouder, in 1879 met behoud van de noordgevel ingrijpend verbouwd. De boerderij is gebouwd op vrijwel vierkante plattegrond, aan de noordzijde opgetrokken uit 17de- of 18de-eeuwse rode en gele baksteen in halfsteensverband; aan de overige zijden uit lichtrode kalkzandsteen, aan de westzijde in halfsteensverband, aan de zuid- en oostzijde in kruisverband, met grijze kalkzandsteen voor de hoekpilasters welke de zuid- en oostgevel afsluiten, voor de hanekammen boven deur en vensters in deze twee gevels en voor een horizontale band onder de gootlijst op klossen welke laatst genoemde gevels afsluit.

De boerderij bestaat uit een bouwlaag onder piramidaal dak met de nok parallel aan de Dorpsstraat. Het dak is met riet gedekt, met uitzondering van de onderste dakstroken die aan de noordzijde zijn voorzien van rode Hollandse pannen en aan de overige zijden van zwart geglazuurde Hollandse pannen. Op het dak bevindt zich aan de oostzijde een schoorsteen en aan de zuidzijde helaas een moderne dakkapel. De voorgevel (oost) heeft van rechts naar links: een schuifraam, een deur met sierrooster en bovenlicht, een kelderraam en vier schuifvensters, twee aan twee geplaatst. Deur en vensters hebben licht afgeronde bovendorpels en hanekammen.

De linkerzijgevel (zuid), gekeerd naar de vaarsloot en voorzien van een gecementeerde plint, heeft van rechts naar links: een schuifraam, een deur en een schuifraam (identiek aan deur en vensters in de oostgevel), gevolgd door drie kleine stalramen met licht gebogen bovendorpel. De rechter zijgevel (noord) bevat van links naar rechts: twee grote en een klein openslaand venster, een deur met bovenlicht en vier kleine, vierkante stalramen. In het metselwerk bevinden zich tevens vier langgerekte muurankers. De achtergevel (west) heeft van links naar rechts: een stalraam, een deur met bovenlicht en twee stalramen (de ramen in deze gevel zijn identiek aan de stalramen in de zuidgevel), gevolgd door een darsdeur. In het metselwerk bevinden zich vier muurankers.

De boerderij is van architectuurhistorische betekenis: 

  1. als representatief voorbeeld van een Noord-Hollandse stolp;
  2. vanwege de ouderdom: 17de- of 18de-eeuwse oorsprong met bouwsporen uit die tijd zoals bakstenen en muurankers in de noordgevel;
  3. vanwege de goed bewaard gebleven hoofdvorm en de gave detaillering en materiaalgebruik uit het einde van de 19de eeuw;
  4. vanwege de beeldbepalende situering, als onderdeel van een wegdorp met vaarsloot waarvan de structuur goed bewaard gebleven is.

De boerderij heeft cultuurhistorische betekenis als element uit de geschiedenis van de landbouw en veeteelt in Noord-Holland. Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.

Contact

Publieksbalie

Molenvaart 67​
1761 AB Anna Paulowna
t: 088-321 5000
f: 088-321 5999

Openingstijden

Vragen?

Gebruik het contactformulier

Postadres

Postbus 8
1760 AA Anna Paulowna

Hollands Kroon in social media