Boerderij, Dorpsstraat 71, Nieuwe Niedorp

Stelpboerderij, Dorpsstraat 71, Nieuwe Niedorp

Noord-Hollandse stelp, gelegen aan de zuidzijde van de Dorpsstraat, waarschijnlijk daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw en in 1882 verbouwd; een gevelsteen in de schoorsteen herinnert aan deze verbouwing. De boerderij heeft een vrijwel vierkante plattegrond en bestaat uit een bouwlaag onder piramidaal dak met nok loodrecht op de Dorpsstraat. Het dak is met riet gedekt; aan de voorzijde voorzien van een dakspiegel met zwart geglazuurde Friese golfpannen; aan de achterzijde van een dakspiegel met rode Hollandse pannen. De onderste dakstroken langs de zijgevels zijn bedekt met Hollandse pannen, aan de rechterzijde zwart geglazuurd. De goten zijn voor en rechts origineel; achter en links door kunststof vervangen.

De voorgevel (noord) wordt afgesloten door een geprofileerde gootlijst, is in blokken witgestuct met zwart geverfde plint en bevat van links naar rechts: een schuifvenster, een deur met sierroosters en bovenlicht en vier schuiframen, twee aan twee geplaatst. In het midden van het voordakschild bevindt zich een grote dakkapel met twee schuifvensters onder zadeldak met overstek, windveren en makelaar die zijn voorzien van houtsnijwerk met Jugendstil-detaillering; recht boven de dakkapel de schoorsteen. De rechter zijgevel (west) wordt afgesloten door een goot op houten klossen en is wat betreft het bij het woonhuis behorende voorste gedeelte in blokken wit gepleisterd. Hierin bevinden zich van links naar rechts: een modern groot venster en een deur. Het achterste gedeelte heeft een gerabatte houten dwarswand waarin van links naar rechts zijn aangebracht: twee moderne, grote vensters en twee ruitvormige kleine vensters. De linker zijgevel (oost) van de stelp is vernieuwd. De achtergevel (zuid) is opgetrokken uit rode baksteen in halfsteens verband met gecementeerde plint en bevat van links naar rechts: een darsdeur, twee negenruits schuiframen, een klein zesruits venster en een 19de-eeuwse paneeldeur met bovenlicht.

De boerderij is van architectuurhistorische betekenis:

  1. als representatief voorbeeld van een Noord-Hollandse stelp;
  2. omwille van de goed bewaard gebleven hoofdvorm en de grotendeels gave gevelindeling, detaillering en materiaalgebruik;
  3. vanwege de beeldbepalende situering, als onderdeel van een wegdorp met vaarsloot waarvan de structuur goed bewaard gebleven is.

De stelp is van cultuurhistorische betekenis als element uit de geschiedenis van de landbouw en veeteelt in Noord-Holland. Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.

Contact

Publieksbalie

Molenvaart 67​
1761 AB Anna Paulowna
t: 088-321 5000
f: 088-321 5999

Openingstijden

Vragen?

Gebruik het contactformulier

Postadres

Postbus 8
1760 AA Anna Paulowna

Hollands Kroon in social media