Boerderij, Zwagermanstraat 2, Nieuwe Niedorp

Boerderij, Zwagermanstraat 2, Nieuwe Niedorp

Noord-Hollandse stelp, gelegen aan de noordzijde van de Dorpsstraat, gebouwd in 1861 op de grondvesten van een ouder pand. In 1883 vond opnieuw een verbouwing plaats met behoud van de zijgevels uit 1861. De boerderij is gebouwd op vrijwel vierkante plattegrond, opgetrokken uit paarsrode baksteen in kruisverband met zwart geverfde plint aan de voor- en linkerzijde en in halfsteensverband aan de achterzijde. De boerderij bestaat uit een bouwlaag onder piramidaal dak met nok loodrecht op de Dorpsstraat gericht. Het dak is met riet gedekt en aan de voorzijde voorzien van een dakspiegel, welke, evenals de onderste dakstroken langs de andere zijden, met zwart geglazuurde rode Hollandse pannen is bedekt. Midden boven de dakspiegel aan de voorzijde bevindt zich een vernieuwde schoorsteen. Het linker dakschild wordt helaas door een moderne dakkapel doorbroken.

De voorgevel (zuid), afgesloten door een geprofileerde gootlijst, heeft .van rechts naar links: een zesruitsschuifraam, een deur met sierrooster en bovenlicht, en vier zesruitsschuiframen, twee aan twee geplaatst, met daartussenin ter hoogte van het maaiveld een kelderraam.
Deur en vensters worden door strekken bekroond. De linker zijgevel (west) wordt, evenals de rechter zijgevel en de achtergevel, afgesloten door een houten goot op klossen en heeft in het bij het woonhuis behorende gedeelte aan de voorzijde twee zesruitsschuiframen en één zesruits openslaand raam, die later zijn toegevoegd, en links daarvan een paneeldeur aanvankelijk met verticaal venster dat ca 1990 door een vierruitsraam is vervangen; het bovenlicht is voorzien van snijwerk. In het metselwerk bevinden zich een gietijzeren, 19de-eeuwse muuranker. Het achterste gedeelte van deze gevel is opgetrokken uit houten rabatdelen op bakstenen plint en is voorzien van twee kleine stalramen. De rechter zijgevel (oost) is vernieuwd. De achtergevel (noord) heeft van rechts naar links: een darsdeur, twee negenruitsschuiframen, een paneeldeur met in drieën gedeeld bovenlicht en een klein venster, Jedeeltelijk aan het zicht onttrokken door een kleine houten aanbouw. In het metselwerk van de achtergevel bevinden zich twee langgerekte muurankers.

De boerderij is van architectuurhistorische betekenis:

  1. als representatief voorbeeld van een Noord-Hollandse stelp;
  2. omwille van de gaaf bewaard gebleven hoofdvorm, gevelindeling, detaillering en materiaalgebruik, typerend voor de tweede helft van de 19de eeuw;
  3. vanwege de beeldbepalende situering, als onderdeel van een wegdorp met vaarsloot waarvan de structuur goed bewaard gebleven is.

De boerderij heeft cultuurhistorische betekenis als element uit de geschiedenis van de landbouw en veeteelt in Noord-Holland. Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.
 

Contact

Publieksbalie

Molenvaart 67​
1761 AB Anna Paulowna
t: 088-321 5000
f: 088-321 5999

Openingstijden

Vragen?

Gebruik het contactformulier

Postadres

Postbus 8
1760 AA Anna Paulowna

Hollands Kroon in social media