Dorpsstraat 237 te Nieuwe Niedorp

Dorpsstraat 237, Nieuwe Niedorp

Noord-Hollandse stelp, gelegen aan de zuidzijde van de Dorpsstraat, gebouwd in 1867. De boerderij heeft een vrijwel vierkante plattegrond, is opgetrokken uit paarsrode baksteen in kruisverband en bestaat uit een bouwlaag onder piramidaal dak met nok loodrecht op de Dorpsstraat. Het dak is met riet gedekt en zowel aan de voor- als aan de achterzijde voorzien van een dakspiegel, welke, evenals de onderste dakstroken langs de overige gevels, met zwart geglazuurde rode Hollandse pannen zijn bedekt. De voorgevel heeft van links naar rechts: een T-vormig schuifvenster met glas-in-lood in het bovenraam, licht afgeronde bovendorpel en hanekam; vervolgens een paneeldeur met in het midden drie verticale glasstroken en een gedeeld bovenlicht met glas-in-lood; en tot slot vier T-vormige schuiframen, identiek aan het eerst genoemde, twee aan twee geplaatst.

Rechts van de deur is een hardstenen gedenkplaat aangebracht met daarop de eerste steenlegging vermeld. In het midden van het voordakschild bevindt zich direct boven de gootlijst een dakkapel met gesneden wangen en T-vormig schuifraam, onder zadeldak met windveren en makelaar. Recht boven de dakkapel wordt het dak door een schoorsteen doorbroken. De rechter zijgevel (west) van de boerderij heeft van links naar rechts: een T-vormig schuifraam, een klein ruitvormig venster, openslaande deuren en twee ruitvormige venster, afgewisseld door twee rozetvormige,  gietijzeren muurankers.De linker zijgevel (oost) bevat vijf stalramen met gebogen bovendorpel, hanekam en hardstenen onderdorpel. Over deze gevel zijn vijf rozetvormige, gietijzeren muurankers verspreid. In de achtergevel (zuid) is de deur- en vensterindeling enigszins gewijzigd; nog oorspronkelijk zijn: links de darsdeuren en rechts een paneeldeur met bovenlicht en levensboom.

De boerderij is van architectuurhistorische betekenis:

  1. als representatief voorbeeld van een 19de-eeuwse Noord-Hollandse stelp;
  2. vanwege de gaafheid van de hoofdvorm en de grotendeels gave detaillering en het materiaalgebruik;
  3. de beeldbepalende situering, als onderdeel van een wegdorp met vaarsloot waarvan de structuur goed bewaard gebleven is.

De boerderij heeft cultuurhistorische betekenis als element uit de geschiedenis van de landbouw en veeteelt in Noord-Holland. Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.

Contact

Publieksbalie

Molenvaart 67​
1761 AB Anna Paulowna
t: 088-321 5000
f: 088-321 5999

Openingstijden

Vragen?

Gebruik het contactformulier

Postadres

Postbus 8
1760 AA Anna Paulowna

Hollands Kroon in social media