Dorpsstraat 62, Nieuwe Niedorp

Dorpsstraat 62, Nieuwe Niedorp

Noord-Hollandse stelp, gedateerd 1877 en gesitueerd aan de noordzijde van de Dorpsstraat met de voorgevel naar de wegsloot gekeerd. De boerderij is gebouwd op vrijwel vierkante plattegrond, bestaat uit één bouwlaag onder piramidaal dak, met nok loodrecht op de Dorpsstraat, en is opgetrokken uit paarsrode baksteen in kruisverband aan de voorzijde en in halfsteensverband aan de overige zijden. De vrijwel symmetrische voorgevel (zuid) heeft een gecementeerde plint en wordt aan beide zijkanten beëindigd door hoekpilasters en aan de bovenzijde door een uitkragende geprofileerde gootlijst. Deze gootlijst wordt op de eerste verdieping door een verhoogde middenrisaliet in de vorm van een dakkapel onderbroken. De dakkapel heeft een zadeldak met overstek bedekt met zwart geglazuurde mulden pannen. De verhoogde middenrisaliet is onder het overstek voorzien van een lijst met siersnijwerk. De linker travee bevat twee T-vormige schuiframen; de middenpartij heeft zowel op de begane grond als op de verdieping twee T-vormige schuiframen en de rechter travee van links naar rechts een deur met bovenlicht en een T-vormig schuifraam. Deur en vensters worden door hanekammen bekroond.

De schoorsteen is in het midden van het voordakschild geplaatst en bevat een gevelsteen met het jaartal 1877. De linker zijgevel (west) van de stelp bestaat wat betreft het bij het woonhuis behorende voorste gedeelte uit gemetselde baksteen met twee gietijzeren muurankers. Het achterste gedeelte is opgetrokken uit houten rabatdelen voorzien van vier kleine stalramen. De rechter zijgevel (oost) van de stelp bevat zes stalramen en vijf gietijzeren muurankers. De achtergevel heeft van links naar rechts: een zesruitsraam, een deur met vierruitsraam en een bovenlicht met levensboom, twee stalramen en ten slotte de darsdeur. Het piramidale dak is aan voor-, linker- en rechterzijde voorzien van zwart geglazuurde mulden pannen, aan de achterzijde van rode Hollandse pannen. Van het oorspronkelijke interieur is een belangrijk deel bewaard gebleven, onder meer de woonvertrekken aan de voorzijde met betimmeringen, bedsteden, kasten en schouw; het vierkant met delen van stal, korte regel en koegang.

Restauratie/verbouw

In 1991/1992 is de boerderij grondig gerestaureerd. Hierbij zijn onder meer de kapconstructie, dakpannen en de linker zijgevel vervangen. Het voordakschild heeft de oorspronkelijke mulden pannen (met Hwiebertje") behouden; de overige dakschilden zijn met een nieuw en lichter type mulden pan (zwart) bedekt. Een foto uit ca. 1900 (in bezit van de eigenaar) laat zien dat de boerderij oorspronkelijk met riet was gedekt en een ronde schoorsteen had. Aan de achterzijde zijn twee rechthoekige ramen door twee halfronde stalramen vervangen en is de plint zwart geverfd. Aan de voorzijde is op de houten lijst onder de goot een meanderpatroon geschilderd dat daarop volgens een oude foto vroeger gezeten heeft.

Contact

Publieksbalie

Molenvaart 67​
1761 AB Anna Paulowna
t: 088-321 5000
f: 088-321 5999

Openingstijden

Vragen?

Gebruik het contactformulier

Postadres

Postbus 8
1760 AA Anna Paulowna

Hollands Kroon in social media