Werkmanswoning, Dorpsstraat 74, Nieuwe Niedorp

Werkmanswoning, Dorpsstraat 74

Werkmanswoning, gebouwd in 1878, gelegen aan de noordzijde van de Dorpsstraat. De woning behoort bij de naastgelegen boerderij, Dorpsstraat 78, eveneens provinciaal monument. Het pand is gebouwd op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit paarsrode baksteen (de voorgevel in kruisverband, de overige gevels in halfsteensverband) en bestaat uit een bouwlaag onder schilddak met nok parallel aan de Dorpsstraat. Het dak is bedekt met rode en zwarte Hollandse pannen en heeft een schoorsteen op het rechter zij dakschild. De symmetrisch ingedeelde voorgevel (zuid) wordt aan de bovenzijde afgesloten door een geprofileerde gootlijst en bevat in het midden een deur, met gietijzeren sierrooster en bovenlicht, en ter weerszijden daarvan twee T-vormige schuiframen. Deur en vensters worden bekroond door een hanenkam. In het midden van het voordakschild bevindt zich een dakkapel onder een zadeldak met geschulpte windveren en gesneden wangen. De zijgevels worden door een houten lijst afgesloten, tegenwoordig (1987) voorzien van een pvc-goot, aan de linkerzijde rustend op de originele houten klossen. De rechter zijgevel (oost) bevat voorts een schuifraam; de linker zijgevel (west) een openslaand raam. In de achtergevel (noord) is een nieuw venster geplaatst. In de uitbouw aan de noordwest zijde bevinden zich aan de noordkant een zesruitsvenster en een klein vierkant raam en aan de oostzijde een origineel deurkozijn met drieruits bovenlicht. Het pand is bereikbaar via een smalle, houten brug over de vaarsloot, welke eveneens onder de bescherming valt.

Het woonhuis is van architectuurhistorische betekenis:

  1. als representatief voorbeeld van een eenvoudig woonhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw;
  2. vanwege de goed bewaard gebleven hoofdvorm en de grotendeels gave detaillering en materiaalgebruik;
  3. omwille van de beeldbepalende situering, als onderdeel van een wegdorp met vaarsloot waarvan de structuur goed bewaard gebleven is.

De woning is van cultuurhistorische betekenis als element uit de geschiedenis van het wonen in Noord-Holland, in het bijzonder in een plattelandsgemeente.

Contact

Publieksbalie

Molenvaart 67​
1761 AB Anna Paulowna
t: 088-321 5000
f: 088-321 5999

Openingstijden

Vragen?

Gebruik het contactformulier

Postadres

Postbus 8
1760 AA Anna Paulowna

Hollands Kroon in social media