Boerderij, Dorpsstraat 26, Oude Niedorp

Boerderij, Dorpsstraat 26, Oude Niedorp

Aan de zuidzijde van de Dorpsstraat en vlak aan de weg gelegen stolpboerderij van het afgeleide West-Friese type daterend uit de eerste helft van de. 19de eeuw. De voorgevel heeft een bijzonder rijke statiedeur en een houten topgevel. De tot voor kort gemetselde darswand de bewaard gebleven getoogde gietijzeren stalramen van deze muur wijzen op een datering rond de eeuwwisseling werd omstreeks 1980 vervangen door een houten darswand waarin vier kleine vierruits slaapkamerramen. De .achtergevel is niet meer oorspronkelijk (XXB). De in de jaren' '60 gewijzigde vensterindeling (twee grote ramen) van de rechterzijgevel (W) werd eind jaren '80 hersteld. Het interieur is op de begane grond verbouwd tot woonboerderij. Achter de boerderij lag een stolpschuur uit 1880 die in 1977 plaats heeft gemaakt voor een ligboxenstal. N.B. De lage aanbouw (1977) tegen de linkerzijgevel en de moderne serre (ca. 1985) tegen de rechterzijgevel maken geen deel uit van de bescher¬ming.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde stolpboerderij onder een rietgedekt schilddak met de nok evenwijdig aan de weg. Het achterschild heeft een pan¬nenrand van zwarte geglazuurde Hollandse pannen, de drie overige dakvlakken een getrapte spiegel van hetzelfde type dakpan. Bovenin de spiegel van het rechter zijschild staat een hoge vierkante schoorsteen van rode baksteen met bovenaan twee sierlagen van gele baksteen. De voorgevel (N) en de rechterzijgevel (W) zijn opgetrokken in rode hand-vormsteen (lilliputformaat: ca. 3.5 x 16/16,5 cm) in kruisverband met (nieuwe) knipvoeg, en worden afgesloten door een kroonlijst waarop rechts boven de voorgevel een omstreeks 1990 in stijl vernieuwde hardhouten topge¬vel met vierruits draairaam, gladde. windveren, makelaar en een achterlig¬gend rietgedekt zadeldak dat aansluit tegen het schilddak. van de stolp. De terugliggende dubbele darsdeur links in de voorgevel bestaat uit opgeklamp¬te vertikale schroten en is afgehangen aan handgesmede duimgehengen (2 van de 6 zijn vernieuwd).

In het midden van de voormuur zit de statiedeur, een éénpaneelsdeur met oren en een staand amandelvormig kussen dat. in het midden evenals in de vier hoeken rondom voorzien is van rijk bladsnijwerk, Het gesneden kalf boven de deur is voorzien van guttae. Het. rijkgesneden tweeruits bovenlicht bestaat uit een aan beide uiteinden recht neerhangende. draperie die in het midden is opgebonden aan een strik. In de vier hoeken. en onderaan de mid¬denroede van het bovenlicht is rijkgesneden bladwerk aangebracht. De houten pilasterstelling. rond de deur wordt bekroond door een kroonlijst waaronder een eierlijst en rust op twee rijkgesneden voluutvormige. consoles waartus¬sen een fries met liggend ruitmotief. Onder beide consoles is een lijstje aangebracht waaronder een aan twee hoekpunten neerhangend rijkgesneden siertouw. De pilasters zijn voorzien-van cannelures. Links en rechts van de voordeur zit een (nieuw) zesruits schuifvenster.

De rechterzijgevel (W) heeft links en. in het midden twee (nieuwe) zesruits schuifvensters.
De houten draagconstructie bestaat uit een vierkant met een fors overstek aan de westzijde waarbinnen een gemetseld rookkanaal van. rode handvormsteen in halfsteens verband met een dubbel spekluik voorzien van handgesmede kruisgehengen. Tegen de noordzijde van. het rookkanaal bevindt zich een vaste kast van vertikale schaaldelen. In het verbouwde interieur op de begane grond zijn het balkenplafond en de schouw in de woonkamer nog oor¬spronkelijk. De vermoedelijk uit het vierde kwart van de 19de eeuw dateren¬de schouw heeft een zwartmarmeren (Belgisch kalksteen schoorsteenmantel met paneelindeling en voluutvormige wangen, waarboven een gepleisterde boezem met kroonlijst.

Contact

Publieksbalie

Molenvaart 67​
1761 AB Anna Paulowna
t: 088-321 5000
f: 088-321 5999

Openingstijden

Vragen?

Gebruik het contactformulier

Postadres

Postbus 8
1760 AA Anna Paulowna

Hollands Kroon in social media