Belangrijke stap gezet op weg naar Windpark Wieringermeer

Dit item is verlopen op 31-01-2015.

Op 19 december 2014 hebben Nuon, ECN, Windcollectief Wieringermeer (gezamenlijk Windkracht Wieringermeer) en de gemeente Hollands Kroon een belangrijke processtap gezet op weg naar realisatie van het Windpark Wieringermeer. De drie initiatiefnemers en de gemeente tekenden een overeenkomst, waarmee ze wederzijdse rechten en plichten vastleggen.

De vier partijen hebben in deze overeenkomst afspraken gemaakt over onder andere de participatie, het gebruik van gemeentelijke wegen, de borging van de verwijderingsverplichting voor de 35 solitaire windturbines en planschaderisico. Daarnaast is met ECN een aparte overeenkomst gesloten over onder andere de geluidmonitoring van het gehele windturbinetestpark.

“Met de medewerking aan Windpark Wieringermeer zet Hollands Kroon zich in voor het duurzaam opwekken van energie in een aangenaam polderlandschap. Het college is blij dat na jaren van goede samenwerking en het gezamenlijk vaststellen van ambities en plannen, nu afspraken zijn gemaakt over  de uitvoering van die plannen,” aldus wethouder Theo Groot.

Groene stroom voor 280.000 huishoudens

Windpark Wieringermeer is een omvangrijk windpark op land. De circa 100 moderne windmolens van het park produceren straks zo’n 900.000 MWh, genoeg om ruim 280.000 huishoudens van schone stroom te voorzien. Windpark Wieringermeer levert zo een bijdrage aan de beperking van klimaatverandering. De huidige verspreid staande solitaire windmolens worden vervangen door lijnopstellingen, waardoor het landschap verbetert. Ook economisch profiteert de regio van de komst van het Windpark. De initiatiefnemers vullen een Windfonds voor regionale maatschappelijke projecten, er komt een burenregeling en een poldermolen waar inwoners een eigen stukje windmolen kunnen kopen. De initiatiefnemers en de betrokken overheden verwachten in 2017 te starten met de bouw.

Meer weten?

Wilt u meer weten? Kijk dan op www.windparkwieringermeer.nl.

Foto:
De ondertekenaars: Burgemeester J.R.A. Nawijn (Hollands Kroon), Willemijn van Meurs (NUON) , Wim Stam (ECN) en Jaap van der Beek (Windcollectief Wieringermeer) 
en verder zitten aan tafel Theo Groot (Hollands Kroon) , Andreas Pennink (NUON) en John Dekker (Hollands Kroon).