Windpark Wieringermeer: voor de omgeving

Dit item is verlopen op 04-10-2013.

Het Windfonds Wieringermeer is een gemeenschapsfonds. Rendementen uit de exploitatie van het windpark worden aan dit fonds toegevoegd. Dit geld is bestemd voor de ondersteuning van maatschappelijke doelen en/of duurzame activiteiten. Het fonds levert daarmee een bijdrage aan het versterken van de kwaliteit van de samenleving en zorgt ervoor dat iedereen kan meeprofiteren van de investering in duurzaamheid. 

Een onafhankelijk bestuur met afgevaardigden uit de omgeving beoordeelt en honoreert de aanvragen. De invulling van het Windfonds Wieringermeer wordt nu ontwikkeld. Het fonds zal substantieel zijn, waarbij je moet denken aan een bedrag van rond de 2 ton.

Poldermolen

De poldermolen is een aparte windmolen in eigendom van inwoners van de Wieringermeer. De poldermolen wordt ontwikkeld door Windkracht Wieringermeer en ´turn-key’ opgeleverd aan de organisatie die de poldermolen zal gaan beheren. Inwoners kunnen (risicodragend) participeren in de poldermolen, bijvoorbeeld in de vorm van obligaties of aandelen. De opzet en organisatie van de Poldermolen worden op dit moment verder uitgewerkt. Locatie poldermolen: op basis van een aantal criteria als zichtbaarheid, nabijheid woningen en de mogelijkheden om de grond te verwerven heeft de gemeente een voorkeurslocatie bepaald: ten noorden van Hotel Wieringermeer aan de oostzijde van de A7.

Omwonendenregeling

De omwonendenregeling is een regeling voor de direct omwonenden van de te bouwen windmolens. Direct omwonenden van een windturbine kunnen kiezen uit een aantal profijtopties. Deze opties worden op dit moment ontwikkeld. Welke omwonenden in aanmerking komen voor de profijtregeling wordt bekendgemaakt zodra de exacte turbinelocaties zijn vastgesteld. Hierbij wordt rekening gehouden met de afstand van een woning tot een windturbine.

Economische spin-off

De komst van Windpark Wieringermeer zorgt ook voor additionele economische spin-off zoals:
• Bedrijvendagen organiseren voor lokale partijen om kansen op succesvol meedoen aan tender te vergoten
• Koppelen van opties uit profijtregeling aan lokale ondernemers.
• Extra werkgelegenheid in de aanlegfase, bouwactiviteiten
• Extra werkgelegenheid in de gebruiksfase, onderhoudsactiviteiten
• Extra inkomsten in de polder
• Groot onderhoud wegen en bruggen in verband met het transport van de windturbines naar de locaties