College Hollands Kroon neemt besluit over burgerinitiatieven accommodatiebeleid

Dit item is verlopen op 31-07-2014.

Op 29 april heeft het college een besluit genomen over de burgerinitiatieven de Cultuurschuur in Wieringerwerf, de Schakel in Barsingerhorn, de Tweewegen in Wieringerwaard, de sportcampus in Wieringerwerf en de Zwerm in Winkel in het kader van het accommodatiebeleid. Om een goed besluit hierover te kunnen nemen heeft het college allereerst beleidsregels vastgesteld. Deze beleidsregels vormen een toetsingskader om te beoordelen onder welke voorwaarden maatschappelijk vastgoed overgedragen kan worden aan inwoners en andere initiatiefnemers. De beleidsregels  zijn onderaan dit bericht als bijlage opgenomen.

Burgerinitiatieven

Aan de hand van dit toetsingskader heeft het college besloten medewerking te verlenen aan de volgende burgerinitiatieven:

  • Cultuurschuur Wieringerwerf – In Wieringerwerf is de Stichting Cultuurschuur opgericht die als doel heeft van het voormalige gemeentehuis een activiteitencentrum te maken dat onderdak biedt aan het verenigingsleven in Wieringerwerf.
  • Schakel Barsingerhorn (onder voorwaarden van een sluitende begroting) – Dit initiatief bestaat uit het realiseren van een nieuw activiteitencentrum in Barsingerhorn nu de school De Schakel er niet meer is en de Hervormde Pastorie is verkocht.

Het college heeft besloten geen medewerking te verlenen aan het initiatief  voor De Tweewegen in Wieringerwaard. In afwachting van de besluiten die moeten worden genomen over de nieuwbouw voor basisonderwijs en gymnastiek, is het initiatief van de Sportcampus Wieringerwerf voorlopig aangehouden. Ook is besloten om het voormalig schoolgebouw De Zwerm in Winkel te gaan verkopen.

Reserve vastgoed

Voor de financiële gevolgen van deze burgerinitiatieven heeft het college de goedkeuring van de gemeenteraad nodig. Het college stelt op 22 mei a.s. de raad voor om een reserve voor vastgoed in te stellen. Met dit budget kunnen investeringsbijdragen voor de genoemde burgerinitiatieven worden ondersteund. Opbrengsten van verkocht vastgoed worden in deze reserve gestort.

Kaders accommodatiebeleid: eigendom en beheer overdragen

De raad heeft in juni 2013 de kaders voor het accommodatiebeleid vastgesteld. Eigen verantwoordelijkheid en versterking van de zelfredzaamheid van inwoners zijn uitgangspunt. De gemeente draagt eigendom en beheer van accommodaties dan over aan verenigingen, instellingen en besturen. Hoe dat gaat gebeuren wordt uitgewerkt in een aantal uitvoeringsprogramma’s voor welzijnsaccommodaties, sport, onderwijs en overige gebouwen. De burgerinitiatieven hebben bij de uitwerking voorrang gekregen.

Uitvoeringsprogramma andere accommodaties in Hollands Kroon

De uitvoeringsprogramma’s voor de andere accommodaties en de financiële consequenties daarvan worden in juni aan de gemeenteraad voorgelegd.  Deze programma’s  gaan  over:

  • welzijnsaccommodaties, zoals dorpshuizen en  multifunctionele accommodaties;
  • binnensport, zoals sporthallen, binnenzwembaden, gymnastieklokalen;
  • buitensport, zoals voetbal, handbal, tennis, atletiek, korfbal;
  • onderwijs, met name overdracht van gymnastieklokalen aan schoolbesturen;
  • overige gebouwen, zoals brandweerkazernes, leegstaande schoolgebouwen, monumenten, voormalig gemeentehuizen.