Het College van Burgemeester en Wethouders heeft de jaarrekening van 2022 en de kadernota 2024 vastgesteld. In deze jaarrekening leggen B en W verantwoording af over hoe het geld vorig jaar is besteed en welke resultaten zijn behaald. De kadernota geeft een overzicht van voornemens in 2024.

Het afgelopen jaar waren er wereldwijd belangrijke gebeurtenissen die ook invloed hadden op de gemeente Overbetuwe. Zo vroeg de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne in tijdelijke opvanglocaties veel inzet van de gemeente in 2022. Daarnaast heeft de gemeente inwoners geholpen die te maken kregen met hoge energieprijzen, onder andere door het geven van extra financiële steun aan mensen met een laag inkomen.

Positief saldo

Overbetuwe sluit 2022 af met een positief saldo van € 10.686.000. Dit bedrag is bijna dubbel zo hoog als verwacht in de laatste tussentijdse rapportage. Dit komt onder andere doordat de gemeente meer opbrengsten had uit bouwvergunningen en omdat Overbetuwe meer geld van het Rijk heeft ontvangen dan eerder werd aangenomen. Ook heeft het Rijk meer geld beschikbaar gesteld dan nodig bleek voor de opvang van vluchtelingen. Het college stelt voor om € 5,6 miljoen toe te voegen aan de Algemene Reserve, de algemene spaarpot van de gemeente. Voor het overige bedrag stellen B en W voor dit te reserveren voor een aantal specifieke zaken, bijvoorbeeld voor duurzaamheid en voor de opvang van Oekraïners, extra statushouders en asielzoekers.

Kadernota

De huidige inflatie is van grote invloed op de gemeentefinanciën. Hierdoor stijgen de uitgaven op verschillende gebieden meer dan verwacht. De kadernota laat zien dat er genoeg geld is voor 2024 en 2025, maar dat er in 2026 en 2027 aanzienlijke tekorten zullen zijn. Geen enkele gemeente weet hoeveel geld zij na 2026 ontvangt van het Rijk, waardoor het lastig is al concrete plannen voor die jaren te maken. De Rijksoverheid moet hier eerst duidelijkheid over geven.

Wethouder Rik van den Dam (Financiën): “Ondanks dat de economische en maatschappelijke ontwikkelingen grote invloed hebben op onze financiën, zijn we toch in staat de lastenstijging voor onze inwoners te beperken én blijven we werken aan de ambities uit het coalitieakkoord. Daar mogen we best trots op zijn.”

De ambities uit het coalitieakkoord zijn vertaald in de kadernota 2024. Zo wil het college volgend jaar onder andere voor twee wijken concrete plannen maken om ‘van het gas’ af te gaan, waarbij gekeken wordt naar de mogelijkheden van geothermie. Ook wil de gemeente aan de slag met een nieuw grondstoffenbeleid dat mede de basis vormt voor een betere huis-aan-huisinzameling. Zoals al eerder bekend is gemaakt, start volgend jaar de bouw van het multifunctionele sportcentrum in Elst en starten ook de sloop en nieuwbouw van de Wanmolen in Zetten. Het bedrijventerrein Poort van Midden Gelderland Noord wordt, als het aan het college ligt, in 2024 heringericht.

Bijzondere aandacht heeft het college voor de versnelling van de woningbouw, waarbij ze onder andere initiatiefnemers wil stimuleren en helpen bij het vinden van geschikte woningbouwlocaties. Ook willen B en W meer ruimte bieden aan bijzondere woonconcepten zoals tiny houses, woonvormen voor ouderen, eco-wonen en initiatieven waarbij particulieren samenwerken aan een gezamenlijk woningbouwproject. Op het gebied van mobiliteit stelt het college voor te investeren in een optimaal fietsnetwerk tussen kernen en wil het verder gaan met het maken van verkeersplannen voor de kernen.

Op het vlak van veiligheid komt er een Integraal Veiligheidsplan voor vier jaar. Het college wil daarnaast verder werken aan een coalitie 'Kansrijke Start'; een samenwerking met partners uit het sociaal en medisch domein om tot een gezamenlijke aanpak te komen voor de eerste duizend dagen van een kind. Ook wil het aan de slag met een soepele overgang van jeugd naar volwassenheid, zodat de ondersteuning doorloopt wanneer dat nodig is. In de wijken wil het college initiatieven ondersteunen om de sociale cohesie en veiligheid te bevorderen.

Bovenstaande is slechts een greep uit de plannen in de kadernota 2024. De hele kadernota is te lezen op https://overbetuwe.begrotingsapp.nl(externe link). Op 4 juli spreekt de gemeenteraad over de kadernota 2024 en de jaarrekening 2022.