Direct naar hoofdmenu / zoekveld

V-13-11 Vraag CDA over hulp bij het huishouden.doc

Documentsoort:
Relevant stuk

Melding mondelinge vraag voor het vragenuur



Vraagnummer : V-13-11


Registratienummer:


Datum raadsvergadering : 1 oktober 2013


Onderwerp: Hulp bij het huishouden in Overbetuwe



Naam indiener: Aad Noordermeer :



Aan de voorzitter van de raad.



Inleiding/Aanleiding


In een nieuwsbericht op de gemeentelijke website van 17 september jl. (bijlage) wordt o.a. gesteld: “Vanaf 2015 wordt de hulp in het huishouden op een andere manier of soms helemaal niet meer door de gemeente aangeboden. Bijvoorbeeld als het inkomen te hoog is en mensen zelf huishoudelijke hulp kunnen betalen.”


En verderop wordt gesteld:


“De Nederlandse overheid moet bezuinigen op de zorgkosten. Onder andere door de vergrijzing kunnen we de zorgkosten niet meer betalen. Gemeente Overbetuwe heeft een bedrag van 2,6 miljoen euro gereserveerd voor de huishoudelijke hulp. In 2014 moeten we daar al 10% op bezuinigen. En vanaf 2015 hebben we, zoals het er nu uitziet, nog maar 60% van dit bedrag beschikbaar voor hulp in de huishouding. Dat betekent dat de mensen die zelf de hulp in de huishouding kunnen betalen of kunnen regelen, dit ook moeten gaan doen.”


Vragen

  • Is het juist dat de gemeente in het nieuwsbericht richting individuele inwoners vooruitloopt op een wet die door de Rijksoverheid nog niet bij de Tweede Kamer is ingediend?

  • Zo ja, waarom doet u dit op dwingende wijze (“mensen moeten dit ook gaan doen”) in plaats van met mensen te bezien of ze gelet op de hoogte van de eigen bijdrage en de te verwachten veranderingen vanaf 2015 misschien beter kunnen kiezen het zelf te regelen?

  • Kunt u de mensen typeren die “zelf de hulp in de huishouding kunnen betalen of kunnen regelen”? Welke uitgangspunten, normen of welk kader hanteert u hiervoor? Welk percentage van de huidige gebruikers schat u in dat het nieuwe beleid in 2014 respectievelijk 2015 een verandering betekent?

  • Is het mogelijk dat een situatie zich voordoet waarbij in de regio wonende kinderen weigeren een zorgbehoevende ouder te helpen, deze ouder een voorziening door de gemeente wordt geweigerd, terwijl de ouder de hulp van zijn kinderen niet kan afdwingen1?

  • Kunt u aangeven waarom u de keuze heeft gemaakt voor het beleid als verwoord in het nieuwsbericht en niet voor het realiseren van een bezuiniging door beleid zoals ontwikkeld door de gemeente Hattem op initiatief van de lokale CU-fractie2 of een beleid dat gericht is op de door de Stichting Samen Zorgen tijdens het recente RTG geopperde richting (waar mogelijk de indicatie in aantal uren na enige tijd daadwerkelijk weer verlagen)?

  • Welke criteria hanteert u om te evalueren of uw nieuwe beleid succesvol is?



Gelieve de verantwoordelijk portefeuillehouder uit te nodigen, zodat deze in het vragenuur bovenstaande vragen kan beantwoorden.



Ondertekening,

Bijlage


Hulp bij het huishouden in gemeente Overbetuwe


Er is landelijk veel commotie als het gaat om de hulp in de huishouding. Hoe is dit eigenlijk geregeld in de gemeente Overbetuwe? In onze gemeente krijgen circa 900 mensen hulp in het huishouden vergoed door de gemeente (vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning). Zij kunnen kiezen uit acht organisaties die deze hulp bieden. Dat is volgend jaar – in 2014 – nog steeds zo. De gemeente Overbetuwe heeft de contracten met de huidige dienstverleners in augustus 2013 verlengd met een jaar tot en met 31 december 2014.


Huishoudelijke hulp vanaf 2015

U heeft vast gelezen of gehoord dat er veranderingen komen. Vanaf 2015 wordt de hulp in het huishouden op een andere manier of soms helemaal niet meer door de gemeente aangeboden. Bijvoorbeeld als het inkomen te hoog is en mensen zelf huishoudelijke hulp kunnen betalen. Om deze veranderingen voor zowel nieuwe als bestaande ‘klanten’ zo goed mogelijk te laten verlopen, gaat de gemeente keukentafelgesprekken voeren. Met alle nieuwe ‘klanten’ en in fases ook met mensen die al lange tijd de huishoudelijke hulp vergoed krijgen via de gemeente.


Keukentafelgesprek: wat kunt u zélf of met hulp van uw omgeving?

Vanaf 2011 heeft de gemeente een nieuwe werkwijze. Als u extra ondersteuning nodig heeft om zelfstandig te kunnen wonen –bijvoorbeeld huishoudelijke hulp- dan geeft u dit aan bij de gemeente. Via de telefoon, via onze website of via de Gemeentewinkel. Er komt dan een consulent van de gemeente met u een zogenaamd keukentafelgesprek voeren. Het liefst bij u thuis aan tafel. Zij neemt samen met u uw situatie door. Samen kijkt u naar wat u zelf financieel kunt oplossen of wat u met hulp van familie, buren en kennissen kunt regelen. We zoeken dus samen met u naar een manier waarop u zelf huishoudelijke hulp kunt regelen.


Heeft u nu al huishoudelijke hulp? Dan ook een keukentafelgesprek

Mensen die nu al huishoudelijke hulp hebben, krijgen in 2015 ook te maken met de nieuwe situatie. Vanaf september 2013 tot maart 2014 bezoeken consulten van de gemeente ongeveer 300 mensen die al langere tijd hulp in de huishouding hebben. Zij voeren met hen een keukentafelgesprek. Op dezelfde manier zoals we hierboven hebben beschreven.


Bezuinigingen in de zorg

De Nederlandse overheid moet bezuinigen op de zorgkosten. Onder andere door de vergrijzing kunnen we de zorgkosten niet meer betalen. Gemeente Overbetuwe heeft een bedrag van 2,6 miljoen euro gereserveerd voor de huishoudelijke hulp. In 2014 moeten we daar al 10% op bezuinigen. En vanaf 2015 hebben we, zoals het er nu uitziet, nog maar 60% van dit bedrag beschikbaar voor hulp in de huishouding. Dat betekent dat de mensen die zelf de hulp in de huishouding kunnen betalen of kunnen regelen, dit ook moeten gaan doen.


Meer informatie

Wilt u meer informatie? Bel dan met de Gemeentewinkel via telefoonnummer (0481) 362 300.

Print paginaReageer op dit artikel Laatst gewijzigd: 17 september 2013







1 Voorbeeld gebaseerd op het wetgevingsadvies Wmo 2015 van de Raad voor de Rechtspraak

2 http://www.hattem.nl/Zorg_en_welzijn/Zorg_en_welzijn/Loket_zorg_en_welzijn/Voorzieningen_zorg_en_welzijn/Hulp_bij_huishoudelijke_werkzaamheden en http://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/xhtmloutput/Historie/Hattem/303929/303929_1.html

die blijkens een brief van het ministerie van VWS voldoet aan de huidige wettelijke kaders: http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/brieven/2013/08/21/brief-aan-stichting-alphatrots-over-interbestuurlijk-toezicht-bij-gemeenten.html

Bron

Wijze van melden van het stellen van een vraag tijdens het vragenuur:

Het lid van de raad dat tijdens het vragenuur vragen wil stellen, meldt dit onder aanduiding van het onderwerp ten minste tweeëndertig uur voor aanvang van het vragenuur bij de voorzitter. Artikel 37a, tweede lid Reglement van orde van de raad.


Uitgelicht

Snel naar


Zoeken