Miskraam

Miskraam

Als je zwanger bent, kijk je uit naar je kindje en denk je niet direct na over wat er fout kan gaan. Toch eindigt ongeveer 10 procent van alle zwangerschappen in een miskraam. Bij een miskraam wordt de vrucht (de embryo) in de eerste 3 maanden van de zwangerschap afgestoten. Dit gebeurt als de vrucht niet goed groeit. Een miskraam is een natuurlijke gebeurtenis, maar voor veel vrouwen heel ingrijpend.

De kans op een miskraam is in de eerste twaalf weken het grootst. Na de zestiende week is de kans dat het misgaat veel kleiner. Als het dan toch nog misgaat wordt dit een ‘doodgeboorte’ genoemd.

Hoe merk je een miskraam op?

Vaginaal bloedverlies en lichte buikpijn kunnen het eerste teken van een miskraam zijn. Soms nemen zwangerschapsverschijnselen zoals gespannen borsten en ochtendmisselijkheid af vlak voor een miskraam. Meestal komt een miskraam na het eerste bloedverlies binnen een aantal dagen op gang. Geleidelijk ontstaat krampende pijn in de baarmoeder en neemt het bloedverlies toe. De pijn verdwijnt vrijwel direct na een miskraam die normaal verloopt. Ook het bloedverlies vermindert dan snel en is vergelijkbaar met de laatste dagen van een menstruatie.  Voor meer informatie over een miskraam, lees de brochure ‘Vaginaal bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap: wel of geen miskraam?’ van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie.

Wat kan ik doen als ik een miskraam vermoed?

Je kunt altijd contact opnemen met je huisarts of verloskundige voor hulp en advies. Dit kan al vanaf dat je bloedverlies hebt. Jullie kijken samen naar de klachten en beslissen of het zinvol is om een echo te maken. Het is namelijk niet zo dat bloedverlies altijd tot een miskraam leidt.
Na de miskraam kan de arts ook zien of alles uitgestoten is. Wanneer dit niet zo is, heb je misschien een curettage nodig. De baarmoeder wordt door middel van een curettage ‘schoongemaakt’. Dit gebeurt in het ziekenhuis.

Is een miskraam te voorkomen?

Je kunt altijd een miskraam krijgen, onder welke omstandigheden dan ook. Je kunt een miskraam dus niet helemaal voorkomen. Er zijn wel een aantal dingen die de kans op een miskraam verhogen:

  • Roken en het gebruik van drank en drugs.
  • Een hogere leeftijd. Hoe ouder je bent, hoe groter de kans op een miskraam.

Rouwproces na een miskraam

Van een miskraam kun je enorm veel verdriet hebben, ongeacht hoe lang je zwanger was. Je kunt een tijdlang rouwen om de baby die je niet hebt gekregen. Dit is normaal; je moet afscheid nemen van dit kindje en van het idee van je zwangerschap. Gevoelens van jaloezie naar vrouwen waar wel de zwangerschap doorgaat zijn niet vreemd. De gedachte dat zwanger worden in elk geval mogelijk is gebleken, is soms een steun. Je kunt door alle emoties last hebben van vermoeidheid, slapeloosheid en een verminderde eetlust.  
Heb je naast de gesprekken met je partner, familieleden, verloskundige en/of arts behoefte aan extra steun of informatie dan kun je terecht bij Freya. Dit is een landelijke patiëntenvereniging die vanuit ervaringsdeskundigheid een luisterend oor biedt en informatie geeft aan paren die ongewild kinderloos zijn. Freya bemiddelt ook bij lotgenotencontact voor problemen rond (herhaalde) miskraam. Kijk op www.freya.nl.

Neem contact op met een verloskundige

De verloskundige begeleidt je en neemt alle tijd voor je. Ook al wist nog niemand dat je zwanger was, het kan opluchten om er over te praten.

De verloskundigenpraktijken in Oost Gelre:

Verloskundigenpraktijk La Vie
www.verloskundigenpraktijklavie.nl
[email protected]
(06) 53 86 04 87

Wel en Wee Verloskundigen
www.welenweeverloskundigen.nl
[email protected]
(0543)  51 61 00

Ik heb een ondersteuningsvraag

Neem contact op met het Jeugdloket.
(0544) 39 35 97 (werkdagen, 09:00-17:00 uur)

  1. Snel informatie en antwoord
  2. Jouw vraag staat centraal
  3. Indicatiestelling wanneer nodig
* De inhoud van dit veld is verplicht.