Ongewenst zwanger

Ongewenst zwanger

Je bent bang dat je zwanger bent. Misschien heb je al een test gedaan en weet je het zeker. Je kunt erg geschrokken zijn en weet niet goed wat je moet doen. Toch is het belangrijk dat je een keuze maakt en niet te lang wacht met het regelen van alle zaken. Je kunt altijd terecht bij je huisarts voor advies en hulp wanneer je ongewenst zwanger bent. 

Wel of niet zwanger?

Het is belangrijk dat je eerst bepaalt of je wel of niet zwanger bent. Je kunt bij de drogist een zwangerschapstest halen.

Welke opties heb je wanneer je ongewenst zwanger bent?

Als je zeker weet dat je zwanger bent, zijn er drie mogelijkheden:

  • Je kunt de baby zelf opvoeden
  • Je kunt de baby afstaan
  • Je kunt de zwangerschap afbreken

Zelf opvoeden
Als je ervoor kiest om je baby zelf op te voeden is het belangrijk snel een afspraak te maken bij een verloskundige. De verloskundige begeleidt je tijdens de zwangerschap, de bevalling en in de kraamtijd. De verloskundige kan je veel informatie geven.

De baby afstaan: adoptie of pleegplaatsing
Kies je ervoor om afstand te doen van je baby? Dan zijn er twee keuzes: adoptie of pleegplaatsing.

  • Adoptie: bij adoptie kies je ervoor om je baby door anderen op te laten voeden.
  • (Tijdelijke) pleegplaatsing: bij pleegplaatsing komt je baby terecht bij pleegouders. Dit is een goede oplossing als je niet in staat bent je kind zelf op te voeden, maar ook geen afstand wil doen. Pleegzorg heeft als doel het kind later weer terug te plaatsen bij de ouder(s). Voor meer informatie: www.pleegzorg.nl.

De zwangerschap afbreken: abortus
De redenen om te kiezen voor een abortus zijn heel persoonlijk. Laat jouw beslissing altijd jouw beslissing zijn, en niet die van iemand anders. Als je besluit om een zwangerschap af te breken, heb je altijd vijf dagen bedenktijd. Beslis je na vijf dagen definitief om de zwangerschap af te breken? Dan vindt de behandeling plaats. Een abortus is mogelijk tot 24 weken zwangerschap. De brochure ‘Kiezen voor abortus?’ van het FIOM geeft meer informatie over abortus.Je bent bang dat je zwanger bent. Misschien heb je een test gedaan en weet je het zeker. Je bent ongewenst zwanger en dan? Kijk hier voor meer informatie.

Hoe kom je tot een besluit bij een ongewenste zwangerschap?

Het kan helpen iemand in vertrouwen te nemen, om te praten over wat er allemaal door je heen gaat op dit moment. Het ordenen van je gedachten en gevoelens is de eerste stap bij het nemen van een besluit. Welke keuze je ook maakt; het is belangrijk dat je er echt achter staat.

Je kunt ook online hulp krijgen bij het nemen van een besluit. De online hulp van FIOM is bedoeld voor vrouwen en meisjes vanaf 12 jaar die zwanger zijn en zich goed voor willen bereiden op het besluit. Lees hier op de webpagina ‘Informatie over online hulp’ van het FIOM meer over.                                                                  

Meer informatie en hulp ongewenst zwanger 

Op de website van het FIOM (www.fiom.nl) en Siriz (www.siriz.nl) kun je terecht voor meer informatie en hulp wanneer je ongewenst zwanger bent.
Je kunt ook altijd terecht bij je huisarts. De huisarts kan je helpen bij je keuze en doorverwijzen naar andere deskundigen.

Ik heb een ondersteuningsvraag

Neem contact op met het Jeugdloket.
(0544) 39 35 97 (werkdagen, 09:00-17:00 uur)

  1. Snel informatie en antwoord
  2. Jouw vraag staat centraal
  3. Indicatiestelling wanneer nodig
* De inhoud van dit veld is verplicht.