Gameverslaving

Gameverslaving

Gamen is leuk om te doen en je kunt er ook nog eens veel van leren. Ook denk je tijdens het gamen minder aan alles om je heen. Dit geeft een gevoel van rust. Toch kan gamen meer worden dan alleen ontspanning. Je kunt er aan verslaafd raken. Dit noemen we een gameverslaving.

Gevaar online games

Je hebt twee verschillende soorten games, namelijk online en offline games (geen internet nodig). Het komt ook voor dat je games online en offline kunt spelen. Offline games hebben vaak een eindpunt: je kunt ze ‘uitspelen’. Online games hebben meestal geen einde. Ook speel je samen met veel andere mensen waardoor je bij een groep kunt horen.  Als je bij een groep hoort, kan het zijn dat er groepsdruk ontstaat. Je wordt bijvoorbeeld door groepsgenoten overgehaald om te blijven spelen in plaats van je huiswerk te maken. Je kunt het gevoel krijgen dat je niet wilt stoppen met gamen. In het ergste geval raak je verslaafd aan gamen.

Hoe kun je voorkomen dat je gameverslaafd raakt?

Je hebt je gamegedrag bijna helemaal zelf in de hand. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden, zodat je minder snel verslaafd raakt. Zo blijf je puur voor het plezier gamen.

  • Maak eerst je huiswerk af voordat je gaat gamen.
  • Je weet waarschijnlijk veel over gamen, internet en computergebruik. Probeer alles wat je weet te gebruiken voor het maken van bijvoorbeeld een website, app of filmpje. Op internet is veel informatie te vinden over hoe je dit doet.
  • Praat met je ouders/ verzorgers over wat je doet tijdens het gamen en waarom je het zo leuk vind. Zo begrijpen ze meer wat je aan het doen bent.
  • Ga niet in je eentje op je kamer gamen, maar kies een plekje in de woonkamer als dit mogelijk is.

Wanneer ben je verslaafd aan gamen?

Het kan zijn dat je verslaafd bent aan gamen zonder dat je het weet. Of je hoort bijvoorbeeld van je ouders dat zij vinden dat je te veel aan het gamen bent. Je hebt een probleem wanneer het je niet lukt om te stoppen of te minderen met gamen. Er een aantal signalen waaraan je kunt merken of je verslaafd bent:

  • Je wordt boos of geïrriteerd als je niet achter de computer kunt.
  • Je besteedt bijna geen aandacht aan je huiswerk.
  • Je liegt tegen anderen over je huiswerk en je cijfers.
  • Je gaat steeds minder met je vrienden om en doet hier ook geen moeite meer voor.
  • Je komt bijna niet meer buiten en hebt geen zin in sport.

Twijfel je of je verslaafd bent of ben je gewoon benieuwd of je gamegedrag normaal is? Doe de test op Gameninfo van het Trimbos Instituut.

Vraag om hulp bij een gameverslaving!

Denk je dat je gameverslaafd bent? Dan is het heel belangrijk dat je om hulp vraagt. Vertel het in ieder geval aan je ouders of andere mensen die je vertrouwt. Je kunt dan je zorgen kwijt en samen naar een oplossing zoeken. Ook heeft iedere school een vertrouwenspersoon aan wie je dit soort dingen kunt vertellen. Op de website van je school kun je vinden wie bij jou op school vertrouwenspersoon is en hoe je met deze persoon in contact kunt komen. Je kunt de Kindertelefoon (0800 - 0432) altijd bellen voor advies over jouw situatie.

Ga naar je huisarts als je hulp nodig hebt. Je huisarts zal je doorverwijzen naar de juiste deskundigen.

Ik heb een ondersteuningsvraag

Neem contact op met het Jeugdloket.
(0544) 39 35 97 (werkdagen, 09:00-17:00 uur)

  1. Snel informatie en antwoord
  2. Jouw vraag staat centraal
  3. Indicatiestelling wanneer nodig
* De inhoud van dit veld is verplicht.