Jongeren - Verslaafd?!

Jongeren - Verslaafd?!

Blowen, een biertje drinken, gamen, chatten of seks. De meeste jongeren doen wel eens één van deze dingen. Je kunt dit soort dingen voor het plezier doen maar het kan ook over gaan in een verslaving. Het blowen, drinken, snoepen, gamen, chatten, seksen of wat dan ook beheerst dan je hele leven. Je kan lichamelijk en geestelijk eigenlijk niet meer zonder. En toch is er aan de buitenkant vaak niets te zien.

Je raakt niet van de ene op de andere dag verslaafd. Maar als je eenmaal verslaafd bent kom je er moeilijk vanaf. Je kunt verslaafd zijn aan een genotsmiddel (zoals wiet, nicotine, energydrank, alcohol, etc.) of aan een bezigheid (zoals internet, gamen, gokken of seks). Stoppen vraagt heel veel doorzettingsvermogen. Je kunt hier hulp bij krijgen. Wil je meer weten over verschillende middelen waar je verslaafd aan kunt raken? Kijk dan eens op www.drankendrugs.nl.

Hoe voelt het als je verslaafd bent?

Een verslaving bouw je vaak heel langzaam en ongemerkt op. Je begint met iets, je doet het vaker of meer en ineens merk je dat je eigenlijk niet meer zonder kan. Ook merk je bijvoorbeeld dat je vaak opmerkingen krijgt over je gebruik of gedrag. Als je wilt minderen of stoppen merk je het pas helemaal goed. Je krijgt namelijk last van ontwenningsverschijnselen. Je bent bijvoorbeeld chagrijnig, onrustig, misselijk en voelt je niet lekker. Veel mensen vinden het daardoor lastig om te stoppen.
Als je twijfelt of je verslaafd bent kun je een uitgebreide test van Jellinek doen. Voor meer informatie over verslaving kun je kijken op www.mindmasters.nl/stoornissen/verslaving.

Wat kun je zelf doen als je verslaafd bent?

Voordat je om hulp vraagt kun je zelf een aantal dingen proberen om de verslaving aan te pakken:

  • Breng je gebruik of gedrag in kaart. Wat gebruik je, hoe vaak per week, hoe vaak per dag en hoe laat, met wie, op welke plek?
  • Bedenk alternatieven om te doen in plaats van het middel gebruiken of ermee bezig te zijn (bijvoorbeeld: ik ga hardlopen als ik heel veel trek krijg in een joint).
  • Zoek iemand die jou kan steunen. Je kan tegen die persoon zeggen dat je nieuwe afspraken met jezelf hebt gemaakt. Vraag of je hem/haar mag bellen als je het moeilijk hebt.
  • Houd je aan de afspraken die je met jezelf hebt gemaakt.

Als dit lukt dan ben je al heel ver! Misschien lukt het je wel om helemaal te stoppen. Als het je toch niet lukt, vraag dan om hulp.

Vraag om hulp als je verslaafd bent!

Voor hulp kun het beste contact opnemen met je huisarts. Huisartsen komen vaker met dit soort gevallen in aanmerking. Het is dus niet raar om te vertellen dat je verslaafd bent aan een genotsmiddel of een bezigheid. De huisarts verwijst  je door naar de juiste hulpverleners. Zij hebben veel ervaring met verslavingen en kunnen je helpen van je verslaving af te komen.

Wil je niet direct naar de huisarts? Of denk je dat jouw probleem nog niet groot genoeg is om naar de huisarts te gaan, maar je hebt wel vragen? Je kunt altijd contact opnemen met het CJG.
Als je liever anoniem wilt blijven kun je ook vragen stellen op www.klikvoorhulp.nl.

Ik heb een ondersteuningsvraag

Neem contact op met het Jeugdloket.
(0544) 39 35 97 (werkdagen, 09:00-17:00 uur)

  1. Snel informatie en antwoord
  2. Jouw vraag staat centraal
  3. Indicatiestelling wanneer nodig
* De inhoud van dit veld is verplicht.