Mijn kind heeft (misschien) een eetstoornis

Mijn kind heeft (misschien) een eetstoornis

Veel jongeren vinden zichzelf te dik en zouden er graag dunner uit willen zien. Ze gaan zichzelf vergelijken met foto’s die in tijdschriften staan en beseffen niet dat veel van deze foto’s bewerkt zijn. Heb je het gevoel dat je kind erg veel bezig is met zijn/haar gewicht en/of uiterlijk dan is het belangrijk dat je het gesprek aan gaat.

Onzekerheid in de pubertijd

Bij meisjes zorgen de vrouwelijke hormonen voor bredere heupen en bovenbenen. Meisjes moeten wennen aan de veranderingen in hun lichaam. Voor sommige meisjes is dit moeilijk, ze worden onzeker en gaan zichzelf te dik vinden. Heb je dit als ouder in de gaten? Bespreek dit dan en geef aan dat de lichamelijke veranderingen normaal zijn. Ook kun je bijvoorbeeld samen het BMI (Body Mass Index) berekenen om te laten zien dat ze een gezond gewicht heeft.
Ook jongens kunnen erg onzeker over hun lichaam zijn. Bij jongens valt het vaak wel minder op, waardoor het als ouder moeilijker te ontdekken is.

Op een verkeerde manier afvallen

Wanneer je kind het BMI aan de hoge kant heeft en daarom op een gezonde manier gaat afvallen is er niets aan de hand. Toch volgen jongeren vaak een verkeerd dieet. Dit kan het begin zijn van een eetstoornis. Lees meer informatie over gezond afvallen op de website van het Voedingscentrum, zodat je je kind kunt helpen en adviseren.
Op een verkeerde manier afvallen kan leiden tot anorexia of boulimia. Ook als je kind moeite doet om af te vallen terwijl hij/zij al dun of zelfs mager is, kan dit wijzen op een eetstoornis. Let op de volgende signalen:

  • Je kind heeft een negatief lichaamsbeeld.
  • Je kind is extreem aan het lijnen.
  • Je kind eet wel (redelijk)normaal maar sport erg veel.
  • Je kind slikt vermageringspillen.
  • Je kind geeft vaak over (na het eten).

Zijn één of meerdere van deze signalen je opgevallen? Zoek dan direct hulp bij het CJG, de jeugdarts of huisarts. Ook kun je de brochure ‘Wat als mijn kind een eetstoornis heeft?’ van Buro Puur doorlezen.

Wat kun je doen als ouder?

  • Zorg dat je weet wat je kind eet en doet.
  • Probeer zoveel mogelijk samen te ontbijten en de warme maaltijd te eten.
  • Probeer het zelfvertrouwen van je kind over zijn/haar lichaam te versterken.
  • Wanneer je een dochter hebt waar je je zorgen over maakt, kun je haar wijzen op de websites www.99gram.nl en www.proud2beme.nl. Hier leest ze veel over eten, gewicht en uiterlijk.
  • Laat je kind eventueel de zelftest maken van Weet om te kijken of hij/zij een eetstoornis heeft.
  • Vraag bij twijfel over wat je moet doen om advies bij de huisarts.

Ik heb een ondersteuningsvraag

Neem contact op met het Jeugdloket.
(0544) 39 35 97 (werkdagen, 09:00-17:00 uur)

  1. Snel informatie en antwoord
  2. Jouw vraag staat centraal
  3. Indicatiestelling wanneer nodig
* De inhoud van dit veld is verplicht.