Ik denk dat ik een eetstoornis heb - Jongvolwassene

Ik denk dat ik een eetstoornis heb - Jongvolwassene

Als eten jou de hele dag bezig houdt, je jezelf schaamt voor je obsessie en het daarom geheim houdt, kun je last hebben van een eetstoornis. Een eetstoornis is een psychische ziekte waarbij je problemen hebt met eten, je gewicht en je zelfbeeld. Het is een ernstig probleem dat moeilijk zelf op te lossen is.

Ik weet het niet zeker

Het kan moeilijk zijn om te bepalen of je nou wel of geen eetprobleem hebt. Je zou het aan je gevoelens en lichaam kunnen merken. Je hebt gevoelens van schuld, schaamte, depressiviteit en eenzaamheid. Iemand die een eetstoornis heeft krijgt na een tijdje vaak lichamelijke problemen zoals:

  • duizeligheid;
  • niet meer ongesteld worden;
  • haaruitval;
  • maag- en darmproblemen;
  • slecht gebit;
  • botontkalking.

Je kunt op betrouwbare websites meer informatie vinden. Kijk op www.proud2bme.nl en www.99gram.nl. Ook kun je testen of je een eetstoornis hebt op Weet.nl. Je kunt in ieder geval altijd om hulp vragen bij je huisarts. Probeer het ook te delen met iemand in je omgeving die je vertrouwt. Praat er bijvoorbeeld over met vriend(inn)en, je ouders of andere familieleden.

Welke eetstoornissen zijn er?

  • Anorexia nervosa. Je denkt constant dat je te dik bent ook al ben je  eigenlijk heel dun.
  • Boulimia nervosa. Je hebt regelmatig eetbuien en na zo’n eetbui probeer je alles er uit te gooien.
  • Binge eating disorder. Je hebt last van regelmatig terugkerende periodes van eetbuien. Het lijkt op boulimia, alleen dan zonder het overgeven of de laxeermiddelen.

Dit zijn de meest voorkomende eetstoornissen. Er bestaan er nog meer. Kijk voor uitgebreide informatie over de eetstoornissen op de webpagina ‘Welke eetstoornissen zijn er?’ van Weet.nl.

Zoek hulp en overwin je eetstoornis!

Het is echt mogelijk om van je eetstoornis af te komen. Maar hier heb je wel hulp bij nodig. Van mensen om je heen, maar vaak ook professionele hulp. Een eetstoornis is een ingewikkeld probleem. Het is lastig om je eetgewoontes los te laten. Daarom is het belangrijk dat je snel goede hulp krijgt. Ga hiervoor naar je huisarts. De huisarts kan je doorverwijzen naar allerlei soorten hulp.

Ik heb een ondersteuningsvraag

Neem contact op met het Jeugdloket.
(0544) 39 35 97 (werkdagen, 09:00-17:00 uur)

  1. Snel informatie en antwoord
  2. Jouw vraag staat centraal
  3. Indicatiestelling wanneer nodig
* De inhoud van dit veld is verplicht.