Mijn kind pest (misschien) anderen

Mijn kind pest (misschien) anderen

Pesten is erg vervelend en kan veel gevolgen hebben voor een kind. De pester denkt er vaak niet bij na wat voor gevolgen het pesten heeft. Ook zien pesters het pesten vaak nog als plagen, ze denken dat het allemaal wel meevalt. Als je als ouder het vermoeden hebt dat je kind iemand anders pest dan is het belangrijk dat je ingrijpt. Je kind moet leren om zich in te leven in anderen en rekening te houden met anderen.

Hoe kom je er achter dat je kind pest?

Kinderen zullen er zelf niet snel over beginnen. Het kan zijn dat je door ouders of iemand van school wordt aangesproken over het gedrag van je kind. Daarnaast zou je het aan je kind kunnen merken. Je kind wil graag de baas spelen, populair zijn en in de smaak vallen bij andere kinderen. Is je kind daarnaast (soms) impulsief of agressief, dan zijn er genoeg signalen op je kind goed in de gaten te houden.

Ga in gesprek met je kind

Probeer open te staan voor het (vervelende) gedrag van je kind. Denk niet direct: ‘Mijn kind doet zoiets niet.’ Zodra je twijfelt, is het goed om in gesprek te gaan met je kind. Het gesprek kan bijvoorbeeld als volgt gaan:

  • Vraag aan je kind hoe het gaat op school.
  • Probeer in het algemeen te beginnen over het onderwerp ‘pesten’. Leg uit dat pesten meer is dan plagen.
  • Vraag of hij/zij wel eens merkt of het op school voorkomt.
  • Vraag of hij/zij wel eens mee doet met pesten. Je kind zal het niet makkelijk vertellen, dus vraag wel door.
  • Laat merken dat je het serieus neemt, zonder meteen al te bestraffend te zijn.
  • Geef je kind de ruimte om zijn of haar verhaal te doen.
  • Bepaal aan de hand van het verhaal van je kind of hij/zij inderdaad pest. Twijfel je alsnog? Ga dan het gesprek aan met andere ouders en de leerkracht.

Wat moet ik doen als mijn kind anderen pest?

  • Maak duidelijk dat pesten niet mag en dat je het niet goed vindt. Probeer ervoor te zorgen dat je je kind zo min mogelijk beschuldigt.
  • Je kind zal zijn gedrag waarschijnlijk goedpraten. Je kunt aangeven dat er nooit een goede reden is om iemand te pesten.
  • Probeer je kind zich in te laten leven in de ander. Vertel dat gepeste kinderen er jaren later nog last van kunnen hebben. Maak je kind gevoelig voor wat het anderen aandoet.
  • Neem contact op met de school. Het kan zijn dat je school nog van niets weet. Bespreek met de school wat zij doen om het pesten tegen te gaan en te voorkomen. Vertel ook aan je kind dat je school inlicht.
  • Het kan zijn dat je kind vast zit in zijn/haar rol van pesten en dat andere kinderen hem/haar er toe blijven aanzetten. Je zou je kind dan bijvoorbeeld naar een (andere) (sport)club laten gaan, waar het andere kinderen ontmoet met wie het andere relaties kan opbouwen. De overstap naar een andere school is vaak niet nodig.
  • Praat met ouders van eventuele meelopers. Ook zij moeten op de hoogte zijn van het gedrag van hun kind en moeten kunnen uitleggen aan hun kind dat ze zich anders moeten gedragen.
  • Blijf met je kind praten. Laat merken hoe belangrijk je het vindt dat hij/zij op een vriendschappelijke manier met andere kinderen om kan gaan. Geef regelmatig complimenten als het goed gaat.
  • Houdt contact met de school en vraag of zij nog dingen opmerken.

Advies en/of hulp

Wanneer je vragen hebt over de situatie van je kind kun je contact opnemen met de de helpdesk van het Pestweb. Ook kun je op de website terecht voor meer informatie: www.pestweb.nl. Daarnaast kun je contact opnemen met het CJG.

Ik heb een ondersteuningsvraag

Neem contact op met het Jeugdloket.
(0544) 39 35 97 (werkdagen, 09:00-17:00 uur)

  1. Snel informatie en antwoord
  2. Jouw vraag staat centraal
  3. Indicatiestelling wanneer nodig
* De inhoud van dit veld is verplicht.