Algemene informatie mantelzorg

Algemene informatie mantelzorg

Zorgt u meer dan acht uur per week en/of langer dan drie maanden voor uw partner, kind, familielid of vriend? Krijgt u hiervoor niet betaald? En doet u dit niet vanuit een vrijwilligersorganisatie? Dan bent u mantelzorger. Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit de omgeving. Dit kan een partner, ouder of kind zijn, maar ook een ander familielid, vriend of kennis.

Verschil mantelzorg en vrijwilligerszorg

Mantelzorg en vrijwilligerszorg worden vaak door elkaar gehaald. Toch zijn het verschillende dingen. Het belangrijkste verschil is: mantelzorg overkomt je en vrijwilligerszorg kies je.
Mantelzorgers kiezen er niet voor om te gaan zorgen: het overkomt hen, omdat ze een emotionele band hebben met degene die zorg nodig heeft. Mantelzorgers zorgen soms 24 uur per dag, kunnen hier niet zomaar mee stoppen en verrichten soms verpleegkundige handelingen.
Vrijwilligers kiezen ervoor om te zorgen. Als zij met het vrijwilligerswerk starten, is er (nog) geen emotionele band. Zij verlenen hun zorg voor een beperkt aantal uren en kunnen hier op eigen initiatief mee stoppen. Zorgvrijwilligers werken in georganiseerd verband en verrichten nooit verpleegkundige handelingen.

Overbelasting voorkomen

Als mantelzorger neemt u al gauw veel zorgtaken op u. Maar daardoor ligt overbelasting op de loer. Om dat te voorkomen kunt u verschillende dingen doen:

  • U kunt steun vragen van mensen uit uw sociale netwerk, zoals familieleden, vrienden of buren.
  • U kunt de hulp inroepen van vrijwilligers.
  • Kijk hieronder bij “Ondersteuning en informatie” bij welke organisaties u terecht kunt voor vragen, ondersteuning en andere informatie.
  • U kunt bij de gemeente een aanvraag doen voor mantelzorgondersteuning en huishoudelijke hulp (voor degene die zorg nodig heeft) vanuit de Wmo. Contactgegevens Wmo-loket Oost Gelre: [email protected], www.oostgelre.nl, tel.: (0544) 37 83 78.

Wetten en regels

Heeft de persoon die u verzorgt professionele zorg of ondersteuning nodig? Dan krijgt u te maken met verschillende wetten.  Dat zijn de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Zorgverzekeringswet (Zvw), de Wet langdurige zorg (Wlz) en de Jeugdwet.

De Wmo richt zich op mensen die hulp nodig hebben om thuis te kunnen wonen. Maar ook mantelzorgers kunnen een beroep doen op de Wmo. De Wmo doet een groter beroep op mantelzorgers dan voorheen. Tegelijkertijd is de gemeente verplicht om u in uw zorgtaken te ondersteunen, bijvoorbeeld door vervangende zorg. Dat kan u helpen om overbelasting te voorkomen.

Alle informatie over wetten en regels wat betreft mantelzorg kunt u vinden op www.mezzo.nl. Ook vindt u hier informatie over vergoedingen, belastingen, sollicitatieplicht, eigen bijdragen, enzovoort.

Ondersteuning en informatie

Zorgen voor een ander brengt vaak emoties met zich mee. Praten hierover kan u helpen om hiermee om te gaan. Dit kan met mensen die in een vergelijkbare situatie zitten. Maar ook met vrienden, familieleden of professionele dienstverleners. De volgende organisaties kunnen u helpen met praktische vragen, ondersteuning en andere informatie:

  • Mantelzorglijn: (0900) 20 20 496 (10ct/pm)
  • VIT Hulp bij Mantelzorg: (0544) 82 00 00, [email protected], www.vithulpbijmantelzorg.nl.
    VIT organiseert regelmatig mantelzorgbijeenkomsten bij de Mantelzorgsalon (Kaasboerderij Weenink, Eimersweg 3 te Lievelde). Elke bijeenkomst heeft een ander thema. Op de website van VIT kunt u zien wanneer de bijeenkomsten zijn en hoe u zich hiervoor kunt aanmelden.
  • Voor informatie en hulp bij mantelzorg kunt u ook terecht bij het Wmo-loket, Varsseveldseweg 2 in Lichtenvoorde. Iedere dinsdagmorgen van 9.00 – 11.00 uur is Vera Hoffman, de mantelzorgconsulent (vanuit VIT), aanwezig. U kunt hier zonder afspraak binnenlopen.

Ik heb een ondersteuningsvraag

Neem contact op met het Wmo-loket:
(0544) 39 36 16 (09.00-17:00)

  1. Snel informatie en antwoord
  2. Uw vraag staat centraal
  3. Indicatiestelling wanneer nodig

Velden zo volledig mogelijk invullen

* De inhoud van dit veld is verplicht.

Nadat wij uw ondersteuningsvraag hebben ontvangen, nemen wij binnen 3 werkdagen via mail of telefoon contact met u of uw contactpersoon op.