De aanpak van (laag)geletterdheid op RTL Lifestyle Xperience

09-10-2015   0 reacties
De aanpak van (laag)geletterdheid op RTL Lifestyle Xperience

Oost Gelrenaren Cees van Eijck en Ellen Bakker op TV | RTL Lifestyle Xperience besteedt zondag 11 oktober rond 13.30 uur aandacht aan de aanpak van (laag)geletterdheid in Oost Gelre. De uitzending wordt herhaald op 17 oktober bij RTL 5. Cees van Eijck, schrijver uit Groenlo en Ellen Bakker van Stichting Lezen Werkt en Taalbureau ZON, zijn daarin te zien.
 
Cees en Ellen zijn geïnterviewd en in 2 minuten komt het item laaggeletterdheid prachtig in beeld. Te zien is hoe groen en taal eenvoudig en plezierig te verbinden is. Stichting Lezen Werkt wil op deze wijze een brug slaan tussen meer en minder geletterden. Voorlezen is een middel om in gesprek te komen over werk en inkomen. De opnamen zijn gemaakt in de week van de Alfabetering 2015, o.a. in de Bijwei aan de Martin Leliveltstraat in Lichtenvoorde.

Aanpak (laag)geletterdheid in de Achterhoek

In de Achterhoek houdt het Bondgenootschap Geletterdheid Achterhoek zich bezig met de aanpak van (laag)geletterdheid. En dat is nodig: in de Achterhoek kunnen ruim 30.000 mensen niet goed lezen en schrijven. Dat maakt het moeilijker om zelfstandig te kunnen functioneren. Het bondgenootschap maakt zich o.a. sterk voor:

  • het organiseren van taaltrainingen;
  • taalhuizen en taalpunten in de Achterhoek;
  • inzet van de taalmeter om laaggeletterdheid op te sporen;
  • de inzet van vrijwilligers als taalmaatje/taalcoach;
  • gezamenlijke activiteiten in het kader van de aanpak van alfabetisering.

Bondgenootschap Geletterdheid Achterhoek

Meer dan 40 ‘bondgenoten’ hebben sinds januari 2015 het Convenant Bondgenootschap Geletterdheid voor de Achterhoek getekend. Daartoe behoren onder meer het Graafschap College, de Achterhoekse gemeenten, UWV Werkbedrijf, de Achterhoekse SW-bedrijven, VNO-NCW Achterhoek, de Achterhoekse bibliotheken, de serviceclubs Rotary en Lions, en verschillende zorginstellingen en bedrijven. De Stichting Lezen & Schrijven ondersteunt het Bondgenootschap.