Gezellige kerstdagen met je kind(eren)

16-12-2015   0 reacties
Gezellige kerstdagen met je kind(eren)

Vaak betekent gezelligheid met kerst uitgebreide diners of sjiek uit eten. Maar als je kinderen hebt, is het niet zo simpel meer. Zij hebben niet altijd het geduld om lang aan tafel te zitten. Hierbij tips om je kerstdiner leuk te houden voor jou én je kind.

Thuis dineren

Betrek je kinderen zoveel mogelijk bij het diner. Dit kun je doen door te gaan gourmetten of fonduen. Zo kan je kind 'zelf' koken en is hij lekker bezig. Een ander idee is om een bepaalde gang (soep, saus of nagerecht) door je kind te laten 'maken', met een beetje hulp van papa of mama natuurlijk. Doe hier samen boodschappen voor en ga aan de slag.

Extra kerstdinertips:

  • Dwing je kind niet om uren achter elkaar te blijven zitten. Daar komt alleen maar narigheid van. Laat hem tussendoor even een kwartiertje spelen. Bijvoorbeeld als jullie even pauze nemen tijdens het eten.
  • Zorg dat je kind aan het eind van de tafel een plekje krijgt, zodat hij makkelijk even iets anders kan gaan doen als dat nodig is.
  • Kijk uit met decoratie als je jonge kinderen hebt. Vooral kaarsen, lange tafelkleden of kerstboomlampjes zijn een gevaar.
  • Tegen de verveling aan tafel kun je kleurplaten inschakelen. Zo heeft hij altijd iets te doen tussen de gangen door.
  • Als je kind moe is, maar jullie nog niet zijn uitgegeten, kun je een leuke kerstfilm opzetten. Zo kunnen jullie rustig het diner afronden.
  • Beloof dat je na het eten leuke spelletjes gaat doen, als je kind zich tijdens het eten lief gedraagt.
  • Houd het kerstdiner simpel: een stamppot met voor iedereen een eigen minirookworst is ook een feest!

Uit eten

Wil je toch liever uit eten met de hele familie? Dat kan! In Nederland zijn er meer dan vierhonderd kindvriendelijke restaurants. Je kunt deze restaurants bijvoorbeeld vinden op www.uitmetkinderen.nl  en www.peuteren.nl.

Tips voor overdag

Veel kinderen vinden kerst een enorm gezellige gebeurtenis. Het huis is mooi versierd, iedereen is vrolijk, heeft tijd voor elkaar en vaak komt er ook nog bezoek. Kinderen vinden het moeilijk om de hele dag stil te zitten. Zorg daarom voor een activiteit op de dag zelf. Laat je kind bijvoorbeeld zelf kerstkaarten knutselen, maak samen kerstkoekjes voor het bezoek of maak een lekkere wandeling buiten.

Fijne kerstdagen!