Goede informatiemiddag toegankelijkheid openbare ruimte

13-05-2015   0 reacties
Goede informatiemiddag toegankelijkheid openbare ruimte

Kan iedereen makkelijk komen waar hij wil? | Op 29 april hebben Seniorenbelang en Stichting BOOG een informatiemiddag georganiseerd in De Treffer in Lichtenvoorde over de toegankelijkheid van de openbare ruimte in Oost Gelre. We willen graag dat wegen, pleinen, fietspaden en trottoirs goed toegankelijk zijn voor iedereen. En dat iedereen ook goed in openbare gebouwen terecht kan. Ook als je in een rolstoel zit, met een rollator loopt of bijvoorbeeld slechtziend of blind bent. Iedereen die hier dagelijks mee te maken heeft, meer over wilde weten en/of mee wilde denken was van harte welkom.
 
De informatiemiddag werd geopend door Toon Heinsman van Seniorenbelang Oost Gelre, Theo Bloemenkamp, voorzitter van BOOG, en wethouder Vincent van Uem. Toegankelijkheid van de openbare ruimte is voor steeds meer mensen erg belangrijk. Ouderen blijven langer thuis wonen, maar dat betekent uiteraard niet dat ze in huis moeten blijven. Deze ontwikkeling vraagt naast aanpassing aan de woningen, daarom ook om aanpassingen aan de openbare ruimte.

Gemeenteraad stelt middelen beschikbaar

Wethouder Van Uem: “De gemeenteraad heeft voor 2015 een bedrag van 100.000 euro beschikbaar gesteld voor de openbare ruimte. En ook voor 2016, 2017 en 2018 wordt er waarschijnlijk jaarlijks een zelfde bedrag beschikbaar gesteld. We hopen dat we daarmee voorzieningen kunnen treffen waarmee we toekomstbestendig zijn.” Barrie Span, ambtenaar bij de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer voegde hier namens de gemeente aan toe: “We kunnen als gemeente zelf gaan bepalen waaraan we het geld uitgeven, maar het is veel beter om van onze bewoners die hier direct mee te maken hebben, te horen waar de verbeterpunten liggen.”

Toegankelijkheid niet altijd voldoende aandacht

Vervolgens werd er een presentatie gegeven door Denise Janmaat, directeur van het Nederlands Instituut voor Rolstoeltoegankelijkheid, en zelf zittend in een rolstoel. Met een boeiende presentatie vol praktijkvoorbeelden uit Oost Gelre informeerde zij het publiek. Ook werd duidelijk dat niet elke gemeente even bewust nadenkt over toegankelijkheid, bijvoorbeeld bij het inrichten van stoepen en parkeerplaatsen voor mindervaliden. Barrie Span vulde aan dat in de ambtelijke organisatie stappen zijn gezet om toegankelijkheid als belangrijk thema te benaderen: “We hebben met collega’s van verschillende afdelingen  zelf ervaren hoe het is om je met een rolstoel in de omgeving voort te bewegen.”

Panel met ervaringsdeskundigen

Na de pauze was er gelegenheid om in gesprek te gaan met vier panelleden. Naast Barrie Span en Denise Janmaat waren dat Jan Troost en Jeroen Zwart (Broeder Tuk), belangenbehartigers en meedenkers met beleid vanuit hun eigen ervaring. Onder leiding van Ferry Broshuis kreeg het publiek de gelegenheid om verschillende vragen te stellen. Daarbij werden vanuit de zaal veel tips gegeven over hoe de gemeente Oost Gelre de openbare ruimte voor iedereen toegankelijker kan maken. Tot slot bedankte Toon Heinsman alle mensen die hebben meegewerkt aan de totstandkoming van deze informatiemiddag.

Oproep: doe mee in de werkgroep!

De samenwerkende partijen hebben tijdens de bijeenkomst aangegeven een werkgroep op te richten. Hiervoor zoeken we naar bewoners die in de praktijk te maken hebben met toegankelijkheid. Wilt u meedenken of meepraten over toegankelijkheid van de openbare ruimte en openbare gebouwen? Meldt u zich dan aan. Dat kan t/m 14 juni bij: