Het ondersteuningsteam gaat door: een update

04-02-2016   0 reacties
Het ondersteuningsteam gaat door: een update

Het Ondersteuningsteam

Eind oktober 2015 hebben de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk besloten om de samenwerking in het Ondersteuningsteam Oost Achterhoek (OT) voort te zetten.

Het OT bestaat uit hulpverleners uit alle takken van de (jeugd)zorg, waardoor ze kinderen en gezinnen op allerlei vlakken kunnen ondersteunen. Afgelopen jaar werd al duidelijk dat het team effectieve ondersteuning bood, waardoor veel gezinnen de draad snel zelf konden oppakken. Waar dit niet lukte, konden ze ervoor zorgen dat een gezin de juiste verdere ondersteuning kreeg.

Aan het begin van het nieuwe jaar maken we de balans op met Jeroen Stevens, manager van het Ondersteuningsteam Oost Achterhoek. Hoe was het afgelopen jaar, wat ging er goed en aan welke aandachtspunten willen ze nog werken? En wat zijn de plannen voor het komende jaar?

Jullie zijn dit jaar in dienst gekomen bij de gemeente, hoe is dit?

“Dit betekent dat we niet meer verbonden zijn aan de zorginstellingen zoals voorheen”, vertelt Jeroen. “Voor de werkwijze van het OT heeft dit in eerste instantie geen gevolgen. De ervaringen van de medewerkers zijn positief als het gaat over voor één team werken. Ook de sfeer bij de verschillende gemeenten benoemt men als zeer positief. We worden welkom geheten en er worden door verschillende collega’s vragen gesteld aan ons over het OT. De betrokkenheid en belangstelling is groot.”

Wat wil het OT zeker doorzetten?

“Eind vorig jaar is er een evaluatie geweest waar een aantal punten uit naar voren kwamen die goed gingen. Deze willen we in stand houden en waar mogelijk nog verbeteren”, geeft Jeroen aan. “De doelstelling om zo laagdrempelig mogelijk ondersteuning te bieden voor kinderen, jongeren, ouders en hun netwerk blijft overeind staan. Het is belangrijk daarbij de verbindingen te leggen met alle betrokkenen en om vanuit de eigen kracht te kijken naar mogelijke oplossingen. De aansluiting met scholen is hier een goed voorbeeld van.                                                                 

En wat kan er nog beter?

“Uiteraard hebben we ook gekeken naar de verbeterpunten. Die zijn voor ons het startpunt van 2016 geworden. Om een voorbeeld te noemen: Uit de evaluatie kwam naar voren dat de lokale herkenbaarheid vergroot kon worden. De afspraak is dat we vanaf nu de gesprekken met inwoners zoveel mogelijk op het gemeentehuis houden en dat we daar zelf ook meer gaan werken. We willen zo meer in contact komen met onze directe collega’s en zichtbaar zijn voor de plaatselijke bevolking.”

Verder in 2016

“Kortom, de ontwikkelingen houden in 2016 niet op, maar gaan door. Daarbij houden we aandacht voor hetgeen we al doen en geleerd hebben en gaan we samen met de inwoners en organisaties kijken naar de verbeterpunten.”