Inloopvoorzieningen Oost Gelre worden verder ontwikkeld

30-04-2015   0 reacties
Inloopvoorzieningen Oost Gelre worden verder ontwikkeld

In Oost Gelre zijn er veel plekken waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten. Dit noemen we ook wel ‘inloopvoorzieningen’. Veel vrijwilligers zetten zich in om dit mogelijk te maken. Een voorbeeld hiervan zijn de ouderensosen in de verschillende kernen. Vanaf 1 mei gaan 5 zorgorganisaties aan de slag om dit aanbod van voorzieningen verder te ontwikkelen en te ondersteunen.
 
In het Wmo-beleidsplan staat dat professionele zorgaanbieders op minimaal twee plekken in Oost Gelre inloopvoorzieningen moeten aanbieden. Vijf zorgaanbieders gaan dit verder uitwerken. Dit zijn: Careaz, de Lichtenvoorde, Estinea, Stichting Cliëntinitiatieven en Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé. 

Goede samenwerking

Wethouder Jos Hoenderboom: “Het is belangrijk dat we goede en laagdrempelige voorzieningen hebben, die voor elke inwoner beschikbaar zijn. Ons doel is om 7 dagen per week, op verschillende plekken, een inloop te hebben. We werken nauw samen met de vijf zorgaanbieders en vrijwilligersorganisaties om dit mogelijk te maken. Door de coördinatie van de zorgaanbieders is het nu mogelijk om het aanbod van de verschillende plekken beter af te stemmen. Ook kijken we naar plekken waar inwoners bijvoorbeeld werkervaring kunnen opdoen en waar ze in contact kunnen komen met anderen. Zodat ze weer écht mee kunnen doen.”

Wat gaan de vijf zorgaanbieders doen?

  • Ondersteunen van de vrijwillige ouderensoos/inloopactiviteiten bij het organiseren van activiteiten en het ondersteunen van vrijwilligers.
  • Het afstemmen van het inloopaanbod in onze gemeente, zodat er de hele week een activiteitenaanbod aanwezig is.
  • Het ontwikkelen van een activiteitenaanbod voor inwoners met een psychische beperking.
  • Onderzoeken op welke manier de inlopen een bijdrage kunnen leveren aan ontwikkeling van participatiemogelijkheden voor nieuwe doelgroepen. Bijvoorbeeld inwoners die werkervaring willen opdoen (koppeling Participatiewet).
  • Ontwikkelen van  combinaties van inloopvoorziening en dagbesteding.