Samenwerking rondom ‘veilig uitgaan’ krijgt vervolg

08-04-2015   0 reacties
Samenwerking rondom ‘veilig uitgaan’ krijgt vervolg

Tijdens de informatieavond eind 2014 werd een bordspel gedaan met vragen over alcoholgebruik. Foto: IrisZorg (niet gemaakt in Oost Gelre)

Verschillende cafés of disco’s in onze gemeente organiseren regelmatig leuke en gezellige feesten voor jongeren onder de 18 jaar. In het najaar van 2014 is in de gemeente Oost Gelre een samenwerkingsprogramma gestart rondom ‘veilig uitgaan’ voor deze doelgroep.

Leuke avond zonder alcohol

We hebben helaas gemerkt dat sommige minderjarige bezoekers alcohol drinken voordat ze naar een feest gaan. Aangeschoten jongeren kunnen zowel binnen als buiten de uitgaansgelegenheid voor overlast zorgen. Ook lopen ze kans op gezondheidsklachten doordat ze op te jonge leeftijd alcohol drinken. En dat terwijl je ook een leuke avond kunt hebben zonder alcohol.

Krachten bundelen

Als gemeente zijn we vorig jaar samen met de politie, IrisZorg Preventie en de jongerenwerkers van Mazzel in actie gekomen. Het doel is om jongeren op een positieve manier bewust te maken van de risico’s van alcoholgebruik. We willen een duidelijk signaal afgeven en een cultuurverandering teweegbrengen. Daarnaast willen we er aan bijdragen dat jongeren veilig kunnen uitgaan binnen de gemeente Oost Gelre.

Succesvolle pilot

In het najaar van 2014 zijn tijdens vier avonden controles gehouden rondom de Teenage Parties bij City Lido in Groenlo. Bij 37 jongeren uit de regio, in de leeftijd van 13 tot en met 16 jaar, werd alcoholgebruik geconstateerd. Zij werden samen met hun ouders uitgenodigd voor een leerzame informatieavond. Die avond werd goed bezocht en de reacties waren positief. Het succes van deze pilot is reden genoeg om de samenwerking door te zetten en te verbreden.

Zowel handhaving als preventie

Dit jaar zijn we opnieuw aanwezig rondom de speciale feesten voor jongeren. Handhaving van de geldende regels rondom alcoholgebruik gaat volgens ons samen met het voorkomen van alcoholgebruik. Binnen de aanpak zetten we daarom op beide in. Dat doen we in samenwerking met de uitgaansgelegenheden. Zo kan het zijn dat we controles aan de deur houden, maar ook dat we in gesprek gaan met jongeren en hun ouders.

Lees meer over de pilot 'Veilig uitgaan'