Verdere ontwikkeling van inloopvoorzieningen Oost Gelre

21-12-2015   0 reacties
Verdere ontwikkeling van inloopvoorzieningen Oost Gelre

Vlnr: Mireille Wopereis, Ingrid te Veldhuis, Sylke Kreeftenberg, Leonie Heebink en Tjardi Holkenborg

In Oost Gelre zijn veel plekken waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten. Dit noemen we ook wel ‘inloopvoorzieningen’. Veel vrijwilligers zetten zich in om dit mogelijk te maken. Een voorbeeld hiervan zijn de ouderensosen in de verschillende kernen. 

Een projectgroep, bestaande uit vijf zorgorganisaties, is de afgelopen maanden bezig geweest met het schrijven van een plan van aanpak. Ook  zijn er interviews afgenomen om  het aanbod van activiteiten en inloopvoorzieningen binnen de gemeente Oost Gelre in beeld te brengen. Het  uiteindelijke doel is om dit aanbod verder te ontwikkelen en verbindingen te leggen tussen de verschillende vrijwilligersorganisaties

Wat zijn de bevindingen?

  • Er is in de gemeente Oost Gelre een groot aanbod aan activiteiten. Het huidige aanbod van activiteiten is met name gericht op de oudere inwoners.
  • Verschillende vrijwilligersorganisaties hebben de handen ineen geslagen om samen een activiteitenaanbod en/of inloopvoorziening aan te bieden aan de plaatselijke inwoners.  Een voorbeeld hiervan is de inloop in het Bernard Vos Clubhuus in Lievelde. Dit is een samenwerking van KBO, Zonnebloem en de kerk en komt tegemoet aan de behoefte van inwoners aan een inloop dichtbij huis.
  • Uit de interviews blijkt verder dat vrijwilligersorganisaties behoefte hebben aan goede achtervang. Als er iets met een bezoeker is, moeten zij snel een beroep kunnen doen op een professional. Ook kunnen bezoekers vragen hebben voor bijvoorbeeld een wijkverpleegkundige. Hierover kunnen afspraken gemaakt worden.
  • De vrijwilligersorganisaties geven aan een subsidie van de gemeente nodig te hebben om te kunnen draaien. Op dit moment ontvangen de vrijwilligersorganisaties een subsidie voor hun soosactiviteiten gericht op ouderen (op basis van het aantal bezoekers).
  • Er ontbrak in Oost Gelre nog een inloop voor inwoners met een psychische kwetsbaarheid. Vanaf 1 december is hiervoor de Stadskamer in Groenlo en de Dorpskamer in Lichtenvoorde geopend.

Hoe gaat het verder?

In 2016 wordt er verder gewerkt aan samenwerking tussen  professionele inloopvoorzieningen (bijvoorbeeld bij de Antoniushove) en vrijwillige inloopvoorzieningen. De professionele inloopvoorzieningen ontwikkelen zich verder. De inzet van werkervaringsplekken in het kader van dagbesteding wordt hierin meegenomen. Een voorbeeld hiervan kan zijn het helpen van mensen met een verstandelijke beperking bij het koffieschenken in de inloopvoorziening.

Meer informatie

Voor  meer informatie kunt u contact opnemen met Tjardi Holkenborg. Haar mailadres is: tjardiholkenborg@delichtenvoorde
_____________________________________

Projectleden

Mireille Wopereis           Careaz                  
Ingrid te Veldhuis          Estinea               
Tjardi Holkenborg         De Lichtenvoorde
Sylke Kreeftenberg        Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé
Leonie Heebink              Stichting Cliënten Initiatieven Achterhoek
Majda Letica                  Gemeente Oost Gelre
Carry de Vries               Gemeente Oost Gelre