Week van de opvoeding 2015: ‘Geef me de vijf’

21-09-2015   0 reacties
Week van de opvoeding 2015: ‘Geef me de vijf’

In de week van 5 tot en met 11 oktober 2015 wordt het eerste lustrum van de Week van de Opvoeding gevierd. Dit jaar is het motto van de week: 'Geef me de vijf!' Er zijn vijf thema’s. 

Lang Leve de sportouder

Een van de belangrijkste thema’s van de Week van de Opvoeding dit jaar is ‘kinderen en sport’. Geef me de vijf … in de sport natuurlijk! Laten we ons samen inzetten voor heel veel sportplezier. Sporten is niet alleen leuk en gezond, maar door te sporten leren kinderen ook samen spelen, omgaan met regels, doorzetten, vallen en opstaan. Ouders zijn hierbij cruciaal. Word die super-supporter-ouder! Zie voor meer informatie over dit thema: www.veiligsportklimaat.nl en www.tvsportplezier.nl.

Er worden tal van activiteiten georganiseerd tijdens de Week van de Opvoeding. Kijk voor landelijke en regionale activiteiten op www.weekvandeopvoeding.nl. Bijvoorbeeld: 

Maandag 5 oktober

  • Door MEE Oost-Gelderland wordt aan ouders en opvoeders informatie gegeven over autisme en opvoeden. Locatie en tijdstip worden nader bekend gemaakt.
  • Schaersvoorde: Tijdens de gymlessen worden de hele dag dansworkshops (hiphop) door 3e jaars leerlingen van de Rijn IJssel Urban Dansopleiding aangeboden.
  • Ouder-Kind Bootcamp op het terrein van De Ahof. Polstraat 9 in Aalten, vanaf 15.45 uur.
  • Lezing ‘opvoeden en autisme’ door Colette de Bruin. Van 19.00 tot 21.30 uur in Doetinchem. De kosten bedragen € 5,00. Vooraf aanmelden vereist. Meer informatie vind je op: www.geefmede5academie.nl/actueel
  • Opvoedparty Doetinchem, van 19:30 - 21:30. voor alle ouders en opvoeders.  Kosten: 5 Euro. Vooraf aanmelden vereist.  Een Opvoedparty is een bijeenkomst van ongeveer 2 uur waarin ouders/opvoeders met elkaar in gesprek gaan. Aanmelden via: [email protected] of bel met :0314 765030. Meer informatie vind je op: www.kinderenoudercoaching.nl.

Dinsdag 6 oktober

  • ‘Iris in de Buurt’ geeft uitleg aan ouders over jongeren en middelengebruik zoals roken, alcohol, drugs en gamen. Tijd en locatie worden later bekend gemaakt.
  • Jongereninloop bij De Ahof, Polstraat 9, in Aalten. Van 19.00 tot 21.30 uur. 

Woensdag 7 oktober

  • MAMAcafé Aalten over Lichamelijk Opvoeding door Kim Kweldam. Van 10.00 tot 11.30 uur bij Eetcafé Enjoy, Markt 8 in Aalten.
  • Werktafel en toneel over kindermishandeling en huiselijk geweld. Locatie en tijd worden nader bekend gemaakt.
  • 'Minipubers!' Webinar voor ouders van kinderen van 6-12 jaar.
    Heb je kinderen op de basisschool? Meld je dan aan voor de webinar over Minipubers. Tijdens deze gratis live webinar worden thema’s als mediaopvoeding, communicatie, seksuele opvoeding en zakgeld besproken. Van 20.30 tot 21.30 uur. Kijk voor meer informatie op www.weekvandeopvoeding.nl. (Kijk bij landelijke activiteiten).

Kinderboekenweek van 7 t/m 18 oktober

  • Met als thema: ‘Raar maar waar’. Bij de bibliotheek worden allerlei activiteiten georganiseerd, kijk voor meer informatie op www.oostachterhoek.nl

Donderdag 8 oktober

  • Tweede bijeenkomst van de cursus ‘Opvoeden en zo’ voor ouders en opvoeders. Door CJG Aalten, locatie De Ahof, Polstraat 9 in Aalten.
  • Jongereninloop bij De Ahof, Polstraat 9 in Aalten met een graffiti workshop. Maximaal 15 deelnemers, opgave is verplicht, mail naar [email protected].
  • Vanaf 15.45 uur zijn ouders met hun kind van 4 t/m 8 jaar welkom om deel te nemen aan een workshop van ‘Nieuwe Vrolijkheid’. Meer informatie kun je vinden via: www.nieuwevrolijkheid.nl of via Facebook: https://www.facebook.com/nieuwevrolijkheid.

Vrijdag 9 oktober

  • Feestelijke middagafsluiting bij De Ahof Aalten met medewerking van het CJG en Figulus, van 15.00 tot 16.30 uur.
  • Kinderwerk/-activiteit met opdrachten bij kinderboerderij De Ahof in Aalten door Figulus.
  • Ouder-kindfotografie. Door Tanja Bouwhuis op De Ahof in Aalten van 14.00 tot 16.00 uur.
  • Opvoedparty Doetinchem, van 19:30 - 21:30. voor alle ouders en opvoeders. Kosten: 5 Euro. Vooraf aanmelden vereist. Een Opvoedparty is een bijeenkomst van ongeveer 2 uur waarin ouders/opvoeders met elkaar in gesprek gaan. Aanmelden via: [email protected]  of bel met : 0314 76 50 30. Meer informatie vind je op: www.kinderenoudercoaching.nl.

Alle activiteiten zijn toegankelijk voor inwoners van Aalten en Oost Gelre. Meer informatie over de activiteiten vind je op www.cjgaalten.nl of www.weekvandeopvoeding.nl

Organiseer zelf een activiteit

Zoals altijd worden ouders uitgenodigd om zelf activiteiten te organiseren in de Week van de Opvoeding. Laat je organisatietalent spreken en kom in actie! Onder 'Geef me de vijf!' is van alles mogelijk.

Vijf leuke en inspirerende ideeën

Hierbij vijf leuke en inspirerende ideeën om zelf op te pakken.

  1. Organiseer een opvoedmarkt. Een compleet draaiboek vind je op www.deweekvandeopvoeding.nl
  2. Bied kinderen de mogelijkheid tot het halen van een oppasdiploma.
  3. Houd een buurtschouw, breng samen met ouders, kinderen, vrijwilligers en professionals in kaart hoe het staat met het opvoed- en opgroeiklimaat in de wijk.
  4. Verzin een leuke speurtocht voor kinderen (bijv. ken je wijk?)
  5. Begin de Week van de Opvoeding met een opvoedontbijt op een centrale plek in de wijk.

Kijk voor meer informatie over het organiseren van een activiteit op www.weekvandeopvoeding.nl.