Werkgroep Toegankelijkheid openbare ruimte van start

19-08-2015   0 reacties
Werkgroep Toegankelijkheid openbare ruimte van start

De gemeente Oost Gelre is gestart met een project om de toegankelijkheid van de openbare ruimte te verbeteren. De aanleiding hiervoor was een themabijeenkomst over toegankelijkheid in de openbare ruimte op 29 april 2015, georganiseerd door Stichting Belangen Organisatie Oost Gelre (BOOG) en Seniorenbelang Oost Gelre. Na een oproep in de Elna en Groenlose Gids is een werkgroep gevormd. Deze werkgroep bestaat uit ervaringsdeskundigen met diverse achtergronden, zowel in de Wmo als in Jeugdhulp.

Aanleiding

Aanleiding van het project zijn met name de vergrijzing en de gemeente die steeds meer taken heeft rondom zorg en welzijn. De gemeente wil graag dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Dat kan alleen als iedereen zich makkelijk kan verplaatsen in de openbare ruimte. Denk hierbij aan straat, trottoir, speelplekken, parkeer(terreinen), hellingen etc. Toegankelijk van openbare gebouwen valt (nog) niet onder dit project.

Beschikbaar budget

De gemeenteraad gaf in de begrotingsvergadering aan dat hij de toegankelijkheid van de openbare ruimte erg belangrijk vindt. En heeft voor 2015 € 100.000 beschikbaar gesteld. Voor de jaren 2016, 2017 en 2018 bestaat de mogelijkheid om per jaar nogmaals € 100.000 te begroten voor de toegankelijkheid van de openbare ruimte.

Aandachtspunten

Er zijn tijdens de eerste bijeenkomst diverse aandachtpunten naar voren gekomen. Er is afgesproken dat we gefaseerd een aantal aandachtspunten gaan bekijken en aanpakken. De volgende aandachtspunten zijn benoemd:

  • Containers (ondergronds en bovengronds)
  • Gehandicaptenparkeerplaatsen
  • Obstakels op de weg

Oproep

Vanuit de werkgroep worden de dorpsbelangenorganisaties geïnformeerd en gevraagd om hun bijdrage bij dit project. Vindt u ook dat er zaken zijn in de openbare ruimte die verbeterd kunnen worden? Geef dit dan door aan Barrie Span via [email protected] of Lissa Pape via [email protected].