Wijkverpleegkundigen Oost Gelre werken voor de wijk

17-12-2015   0 reacties
Wijkverpleegkundigen Oost Gelre werken voor de wijk

De wijkverpleegkundigen vlnr: Bernadette Dammers, Ilse Tiggeloven, Josefien Stoltenborg, Lilian Elbrink, Maria te Braake en Ciska Wobma.

Wijkverpleegkundigen ondersteunen cliënten bij hun persoonlijke verzorging. Maar, in 2016 hebben zij ook een taak om hun kennis in te zetten voor de wijk of kern. In Oost Gelre voeren vier organisaties deze nieuwe taak samen uit. Dat zijn Buurtzorg, Careaz, Marga Klompé en Sensire.

De vier organisaties hebben elk één of meerdere wijkverpleegkundigen die de nieuwe taak uitvoeren. In overleg met de gemeente is gekeken op welke manier dat het beste vorm kan krijgen. We zijn gestart met een aantal bezoeken bij vrijwilligersorganisaties. De wijkverpleegkundigen hebben hier gevraagd aan welke vormen van ondersteuning van een wijkverpleegkundige behoefte was. Hier is onder andere het maandelijkse spreekuur van de wijkverpleegkundige bij de inloopmorgen in Lievelde uit voortgekomen.

Projecten in de kernen

Er zijn een aantal projecten al gestart:

  • Mariënvelde: de wijkverpleegkundige ondersteunt mantelzorgers die zorg zonder professionele ondersteuning uitvoeren. Dat doet de wijkverpleegkundige in nauwe samenwerking met huisarts en de zorgcorporatie.
  • Groenlo: de wijkverpleegkundige richt zich op het in beeld brengen van inwoners met een psychische beperking. Hoe kunnen zij het beste ondersteund worden?
  • Lichtenvoorde: de wijkverpleegkundige doet onderzoek naar vragen/problemen die ontstaan bij inwoners met beginnende dementie. Zij kijkt wat er nodig is om tot een meer dementie vriendelijke samenleving te komen. Zodat het mogelijk is om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen.

Wie zijn de wijkverpleegkundigen?

  • Buurtzorg: Lilian Elbrink
  • Careaz: Bernadette Dammers 
  • Marga Klompé: Ciska Wobma
  • Sensire: Maria te Braake, Josefien Stoltenborg en Ilse Tiggeloven